Hatay’da Ermeniler Meryem Ana Yortusu’nu Kutladı

Türkiye'nin tek Ermeni köyü olan Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Vakıflı Mahallesi'nde, "Meryem Ana Yortusu" düzenlenen ayinle kutlandı.

Türkiye'nin tek Ermeni köyü olan Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Vakıflı Mahallesi'nde, "Meryem Ana Yortusu" düzenlenen ayinle kutlandı.

Vakıflı Ermeni Kilisesi'nde yapılan "Meryem Ana Yortusu" ayinine çok sayıda Ermeni vatandaş katıldı. Ayin nedeniyle kilise bahçesinde yöresel lezzetlerden "hırisi" pişirilip ziyaretçilere ikram edildi. Ayini Peder Avedis Tabaşyan yönetti. Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Peder Avedis Tabaşyan, "Bütün Hristiyanlık alemi için önemli olan bir bayram; çünkü kutsal bir anne ve bütün Hristiyanların önem verdiği kutsal sayılan bir kadın. Kilisemizde onun göğe yükselişi bayramı vardır. Kilisemize dikkat ederseniz kendi resmi vardır. Bütün Ermeni kiliselerinde olduğu gibi. Bize oğlunu hediye eden anne deriz ona. Biz bugün onun bayramını kutladık. Dışarıda üzüm ve hırisi dediğimiz keşkekleri kutsadığımızda buna eşdeğer olarak köyün örf ve adetleriyle beraber birleşti. Üzüm bayramının Meryem Ana bayramı ile birleşmesinin sebebi yüzyıllar önce insanların Tanrı'ya verdiği ondalıklarını sundukları, hasatlarını topladıkları hasat bayramları vardı. Ve o hasat zamanlarında insanlar topladıkları ürünleri Tanrı'ya sunarlardı ki bereketlensin mabetlerde daha sonra yemeye başlarlardı. Hristiyanlık öncesinde ve sonrasında bunlar çok oldu. Ama üzümün özel bir yeri var. Biz üzümü İsa Mesih'i simgelediği için ben asmayım siz sunuklarsınız dediği için Meryem Ana'nın tek oğlu olan İsa Mesih'i simgelediğinden biz daha kutsal görürüz. Bereketi simgeler. Ve Ermeni kilisesinde üzümü kutsadığında bütün o hasadın kutsandığına inanır. Ve bugüne kadar da üzüm yenmez, bugünden itibaren herkes üzüm yemeye başlar. Keşkekler, zamanında burada yaşamış olan 7 Ermeni köyünden kalanları simgeler. Ve tek köy olan Vakıflı köy şu anda çok şükür diyoruz, barış içinde bütün din adamları Ermeni ve diğer din mensuplarının, herkesin kardeşçe yaşadığı bir yer. Ve biz bunu coşku içerisinde kutluyoruz. Dün gece şenlik vardı ve o şenliğin içinde bütün Müslüman kardeşlerimiz, Alevi, Yahudi, Ermeni kardeşlerimiz hep beraberce o halayı çektiler. Bütün dünyaya biz bu barışı simgeliyoruz" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları