Hatay’da uzun kulaklı çöl kirpisi keşfedildi

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde dağ ceylanlarının yayılış alanlarının belirlenmesi amacıyla yapılan fotokapanlara uzun kulaklı çöl kirpisi yakalandı.

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde dağ ceylanlarının yayılış alanlarının belirlenmesi amacıyla yapılan fotokapanlara uzun kulaklı çöl kirpisi yakalandı.

Bölgedeki yeni türleri keşfetmek için Bülent Ecevit Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Sözen ile Dr. Muhsin Çoğal tarafından Türkiye Tabiatını Koruma Deneği Hatay Şubesi'nin desteğiyle Hatay dağ ceylanlarının yayılış alanlarının belirlenmesi amacıyla 2016 ve 2017 yıllarında yapılan bilimsel çalışmalarda Hatay için yeni bir memeli türü olan uzunkulaklı çöl kirpisi (Hemiechinus auritus) keşfedildi.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, uzun kulaklı çöl kirpisinin Türkiye'deki kayıtlarının sadece Iğdır ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sınıra yakın alanlarda bilindiğini söyledi.

Bölgenin zengin bir canlı yapısı olduğunu kaydeden Öğünç, "2016 yılında Hatay'ın Kırıkhan ilçesinin Suriye sınırı boyunca yapılan çalışmalarda uzunkulaklı çöl kirpisi Camuzkışlası köyü yakınlarında fotokapan ile görüntülenmiştir. Tür bu bölgede dağ ceylanı yaşama alanını oluşturan kayalık ve bozkır alanlarda yaşamaktadır. Bu alan aynı zamanda geçen yıl keşfedilen kayalık gerbilinin de (Gerbillus dasyurus) yaşama alanıdır. Bölgeden ayrıca çizgili sırtlan, saz kedisi, yaban kedisi, kaya sansarı, kurt, çakal, tilki, yaban domuzu, oklu kirpi, kuyruksüren, alacasansar gibi pek çok diğer türün de yayılış kayıtları elde edilmiştir. Bölge bu zenginliği Türkiye'de memeli çeşitliği açısından en önemli alanlardan birisi durumundadır" dedi.

Öğünç, uzun kulaklı çöl kirpisiyle birlikte Hatay'da kayıt altına alınan memeli türü sayısının 69'a yükseldiğini belirtti.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.