Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Hatay Temsilcisi Tülin Durgun Yetim, kadınları biraz daha ön plana çıkarıp evlerinden iş hayatına, sosyal çevreye ve ekonomik çevreye katmayı hedeflediklerini söyledi.
Yetim, yaptığı açıklamada, kadınların siyasal, ekonomik ve sosyal alanda yer edinmesi için bu derneği kurduklarını belirterek, "Kadınları, siyasal, sosyal ve ekonomik alanda daha ileriye gitmelerini sağlayarak hem özgürleşmelerine katkıda bulunmak hem de ülke ekonomisine katkıda bulunarak çeşitli sosyal faaliyetleri gerçekleştirmek amacındayız" dedi.
Şuan "Kadınlar Göç Yolunda" adlı bir etkinlikleri olduğunu hatırlatan Yetim, "Özellikle Suriyeli misafirlerimizin Türkiye'ye gelmesiyle birlikte onları hem Türkiye'deki yapıyla birleştirebilmek, buraya entegrasyonlarını sağlayabilmek, hem de Türkiye ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlayarak daha ileriye gidebilmeyi hedeflemekteyiz" diye konuştu.
"Mardin ile Hatay İki Kadim Şehir Tek Bir Yürek" adında bir projeleri olduğunu da söyleyen Yetim, şöyle devam etti:
"İki şehir arasında seminerler, konferanslar vererek kardeşliği daha ileriye götürebilmek amacındayız. Aslında çok etnik veya farklı grupların birlikte yaşayabileceğini gösterebilmek. Ayrıca Mardin'de bulunan bir doktor arkadaşımız ile beraber oradaki en çok bulunan hastalıklar özellikle KOAH, obezite, diyabet gibi hastalıkları hem erken teşhisinde hem de tedavisinde veya korunma yollarını oradaki halkımıza anlatmayı hedefliyoruz."
Yetim, aralarında avukat, antropolog, öğretim üyelerinden oluşan kurulun 27 adet proje ürettiğini vurgulayarak, "Hatay için çok daha çeşitli projelerimiz var. Hatay'da en büyük sorun çoğu kadınımız evde oturmakta maalesef bunları iş sahasına kazandırmak önemli. Hep istihdam isteniyor, iş isteniyor. 15 ilçeyi tek tek gezdik. Gezdiğimiz yerlerdeki sorunlardan en büyüğü iş. O zaman biz ne yapacağız, bir başkasını çıkartıp başkasını alamayacağımıza göre yeni iş istihdamları sağlamak zorundayız. Özellikle halk eğitim merkezleriyle beraber derneklerle birlikte çeşitli alanlar meydana getirip üreten kadınları ekonomimize kazandırmayı düşünüyoruz. Hıdırbey Köyündeki kadınlarımız kendi ürettikleri ürünleri sergiliyorlar. Orayı turizme açarak daha da fazla turist kazandırarak oradaki ürünlerin doğal ve organik olduğunu belirterek bunu daha çok Hatay çapında ve bölgemize yaymaya düşünüyoruz" dedi.
Tülin Durgun Yetim, kadın istihdamı konusunda ellerinden geleni yapacaklarını ve kadının sesi olacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Kadın istihdamını sağlama konusunda, kadını özellikle Türkiye ekonomisine katma konusunda başarılı olacağını düşünüyorum. Siyasal ve sosyal çevrede de etkinliği olacak. Siyasette Hatay tarihinde kadın yok. Yalnızca kadının seçme ve seçilme haklarının sağlayabilmek adına Kırıkhan'da Nuriye Civelek 1924'lerde çalışmış ve bir dergi çıkartmış. Derginin sonrasında dernekler düzenlemiş ve kadının seçme ve seçilme hakkının kazanılmasında çok büyük bir etkide bulunmuş. Biz Hatay'da kadının sesi olmayı hedefliyoruz. Kadınlarımızı biraz daha ön plana çıkarıp evlerinden çıkarıp iş hayatına, sosyal çevreye ve ekonomik çevreye katmayı hedefliyoruz".
İHA