Havuzlarda çocukları bekleyen tehlike

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Erdoğan Özgür, hijyenik olmayan havuzların çocukların sağlığı açısından...

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Erdoğan Özgür, hijyenik olmayan havuzların çocukların sağlığı açısından büyük tehlikeler oluşturduğunu söyledi.

Hava sıcaklığının artması ile sahil kenarlarına akın eden tatilciler serinlemek için deniz veya havuzları tercih ediyor. Deniz suyundaki tuz oranının fazlalığı havuza oranla enfeksiyon kapma riskini düşürüyor fakat hijyenik olmayan havuzlar çocukların sağlığı açısından büyük tehlikeler oluşturuyor. Dr. Pınar Erdoğan Özgür havuzlarda çocukları bekleyen tehlikelere karşı aileleri uyardı ve bu tehlikelerden korunmak için alınması gereken önlemleri anlattı. Özgür, " Denize ve havuza giren çocuklar kulak, göz, cilt, idrar yolu enfeksiyonları ile ishal gibi sindirim sistemi sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Havuzdan bulaşan mikrobik hastalıkların hepsi klorlama yoluyla önlenebilir ancak klor bazı mikropları anında öldürmediğinden risk devam eder. Dolayısıyla havuza giren kişiler özen göstermediği sürece hastalıkların yayılması mümkündür" diye belirtti.

"Havuza girmeden önce bunlara dikkat edin"

"Havuza girmeden önce hijyen kurallarına özen gösterilmeli, duş alınmalı, tuvalet kullanıldıktan sonra ya da bebek bezi değiştirildikten sonra eller bol su ile yıkanmalıdır. Yüzme sonrasında temiz su ve sabunla duş alınmalıdır" diyen Pınar Erdoğan Özgür, "Özellikle tuvalet eğitimini tamamlamamış çocuklarda ishal varsa kesinlikle havuza girilmemelidir. Havuz suyunun yutulması çok tehlikeli olduğundan çocuklara suyu ağızlarına almamaları ve yutmamaları öğretilmelidir. Criprosporidyum, Giardia, E. Coli ve Şigella gibi dışkı yolu ile bulaşabilecek ateşli ishallere yol açan mikroplar, havuz suyunu yutma sonucu oluşabilirler. Çocuklara havuz ve denizden çıktıktan sonra hemen banyo yaptırılmalıdır. Ciltte sıyrık ve kesik alanları var ise, denize veya havuza girmekten kaçınılmalıdır" ifadelerini kullandı.

"Havuzdan bulaşan hastalıklar"

Havuzdan bulaşan mide bağırsak enfeksiyonları çocuklarda genellikle kusma ve hafif ateş ile başladığını, ishal ve karın ağrısıyla devam ettiğini belirten Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Erdoğan Özgür, "Bu aşamada belirtilere yönelik tedavi yaklaşımları ve diyet ile çoğu hastalık kontrol altına alınabiliyor. Çocuğunuz havuzda yüzdükten sonra gözleri kızarıyorsa korla karşı hassasiyeti söz konusudur. Havuz suyunun temizlenmesi için fazla miktarda dökülen klor, özellikle çocuklarda kornea tabakalarında hücreye zarar verebilir. Steril bir göz yıkama solüsyonu veya yapay gözyaşı damlaları ile çocuğunuzun gözlerini yıkamak rahatsızlığı bir miktar azaltabilir. Bakımı iyi ve özenle yapılmayan havuzlarda ayrıca dış kulak yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkma riski de oldukça yüksektir. Enfeksiyona bağlı olarak bazen çok şiddetli olmak kaydıyla kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı, tıkanma ve duyma sıkıntısı görülebilmektedir. Havuzlardan bulaşan hastalıklar arasında genital mantar enfeksiyonları, bakteriyel vajinit, molluscum cantagiosum ve trikomonas enfeksiyonları da bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor
Sigara İ̇çmek Akciğer Kanseri Riskini 30 Kat Artırıyor
Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Böcek Skandalı
Diş Hastaları Mağdur Oluyor!
Kamu Diş Hekimlerinin Şartları İ̇yileştirilmeli