Kırşehir'de bedensel engelli Demet Şenlik, 13 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucunda engelli oldu. Şenlik, KPSS'ye girdikten sonra devlet memuru oldu ve yaşadığı zorluklara rağmen hayata tutunmayı başardı.
13 Yıl önce Kayseri Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi iken otobüs durağında trafik canavarının çarpması ile engelli olan Demet Şenlik, yaşam arzusuna yaşadığı bedensel durumun engel olmadığını söyledi.
Şenlik, "Hayatımın 13 yıl önce 17 yaşında bir gencin alkollü iken çarptığı otomobil ile karardığını düşünmüştüm. Tekerlekli sandalyeye mahkum oldum. Hayatım bitti derken aslında yaşamın mücadele dolu yeniden başladığını anladım"dedi.
Kırşehir Belediyesinin ve Bedensel Engelliler Derneğinin girişimleri sonrası Kırşehir'de engelliler için yeni bir başlangıçta olduğunu ifade eden Şenlik, "Bazen insanın canını sıkan olaylarla da karşılaşıyorum. Bedensel engelli insanları bende bedensel engelli değilken fark etmemiştim. Şimdi onları daha iyi anlıyor ve onların da mutlaka çok geç olmadan engel durumları ne olursa olsun farkında olunması gereğine inanıyorum. Aile desteği ve yerinde yapılacak psikolojik destekle birlikte engelliler de yaşama tutunabilir.
Bazen akülü araçlarımız için şarj sorunu bazen insanların bizleri gördükten sonra ki yaklaşımları ve bakışları ilk zamanlar çok garip gibi geliyor olduysa da şimdilerde alışkanlığında etkisi ile aldırış etmiyorum. Arkadaşlarımızın davetlerine çoğu zaman katılım gösteremiyoruz. Sanırım toplumsal duyarlılık tam olarak sağlandıktan sonra bizlerde kendimizi daha rahat hissedeceğiz"diye konuştu.
KPSS sonrası Devlet Memuru olarak yaşama yeniden tutunan Şenlik konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kırşehir Bedensel Engelliler Derneğinin teşviki sonrasında sınavlara girerek KPSS ile atandım. Attandığımın ilk günleri işi bırakmayı düşündüm. Akşama kadar yanıma gelen insanlar bana neden yürüyemediğimi günlük ihtiyaçlarımı nasıl karşıladığımı ve akla gelmeyecek bir çok soru sordu. Onlarla konuşarak sorunlarımı aşarken ailelerinde engellilere karşı çocuklarını bilgilendirmesinin önemini kavradım. Allah Devlete zarar vermesin. Hayatım ve benim gibi bir çok arkadaşımın hayatı engel durumlarına göre tekerlekli sandalyeye mahkum olsa da yaşamak en önemli paydamız"
"Bedensel Engelliler Derneği engellilere destek oluyor"
Kırşehir'de 7 yıldır Bedensel Engelliler Derneğini yöneten Servet Avkapan, Avrupa Birliği, Gençlik ve Spor Bakanlığının yanı sıra yapılan projelerden Kırşehir'de engellilerin her türlü aramalardan faydalandığını şu şekilde anlattı:
"Engelli Kamu Personeli Sınavları ile Kırşehir'de 200 kişi iş sahibi oldu. Yaptığımız projelerle birlikte engellilerin evlerinden çıkmasını sağladık. Asıl engelin tekerlekli sandalyeye ait olmadığını gösterdik. Allah razı olsun yaptığımız her türlü çalışmaya Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci'destek sundu. Yapılan altyapı çalışmalarında da engellilerin geçiş güzergâhları için tüm çalışmalar yapıldı. Bizler görevi engellerin ortadan kalkması için aldık. Kırşehir genelinde de bu noktada yedi yılda çok büyük bir başarıya ulaştık. Utançları nedeni ile evlerinden çıkamayan her kardeşimizi evinden çıkartarak toplumsal hayatın içinde olmasını sağladık. Elbette hala ulaşamadığımız ve ailelerini ikna edemediğim kardeşlerimiz var. Onların da durumlarını birebirde kontrol ediyoruz. Engel bilinmeli ki vücutta oluşan herhangi bir aksaklık durumu değildir"
İHA