Hayrabolu’da Çeltik Demonstrasyonu

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Hayrabolu ilçesinde, çiftçilere uygulamalı olarak anlatmak amacıyla kurulan...

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Hayrabolu ilçesinde, çiftçilere uygulamalı olarak anlatmak amacıyla kurulan Çeltik Çeşit Demonstrasyonu alanında Tarla Günü düzenlendi.

Tarımsal Yayım Hizmetlerinin Desteklenmesi Projesi, Araştırma-Yayım-Çiftçi Bağının Güçlendirilmesi kapsamında, Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Alt Projesi dahilinde Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Hayrabolu ilçesi Delibedir mahallesinden Emrullah Ertaş'ın Hacıllı mahallesindeki tarlasında Çeltik Çeşit Demonstrasyonu kuruldu. Burada düzenlenen Tarla Günü'ne, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Adnan Tülek, Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Proje Koordinatörü Dr. Sami Süzer, şube ve ilçe müdürleri ile konu uzmanı teknik elemanlar, üreticiler ve çiftçi kuruluşları temsilcileri katıldı.

Tarla Günü'nün açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Hayrabolu İlçe Müdürü İbrahim Şenol, program ve ilçedeki çeltik üretimi hakkında bilgi verdi.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Araştırma Görevlisi ve Proje Koordinatörü Dr. Sami Süzer, demonstrasyonda kullanılan çeltik çeşitlerinin özellikleri ve nasıl geliştirildikleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Adnan Tülek ise, enstitünün faaliyetleri ve çalışma konuları, enstitü tarafından geliştirilen tohumluk çeşitleri ve milli ekonomiye katkılarını anlattı. Dr. Tülek, özellikle çeltik konusunda yapılan çalışmalar ve geliştirilen çeşitler ile ülkemizin çeltik tohumluğu konusunda dışarıya bağımlılığının kalmadığını ifade etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca da, Tekirdağ tarımı ve kurulan demonstrasyonlar ile düzenlenen tarla günlerinin önemini vurguladı. Sarıkoca, "Proje kapsamında, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde geliştirilerek tescil edilen Tosya Güneşi, Biga İncisi, Kale, Balaban, Yatkın, Sürek M 711, Ülfet, Küplü ve Sarhan çeltik çeşitleri ile kıyaslama amaçlı Osmancık ve Edirne çeltik çeşitleri olmak üzere toplam 11 çeltik çeşidi, çiftçi şartlarında demostre edilmiştir. Her bir çeşit, 250 metrekarelik alanlara ekilmiştir" dedi.

Çeltik çeşitlerinin tanıtılması amacıyla kurulan demonstrasyonda, üreticiler çeltik çeşitlerini yerinde, tarlada görerek, konu hakkında ilgili uzmanlara sorarak tohumluk seçimini daha bilinçli yapabilmelerinin hedeflendiğini belirten Sarıkoca, "Burada kurduğumuz çeltik çeşit demonstrasyonu ile çeltik tarımı yapan üreticilerimiz; sertifikalı, yüksek verimli ve kaliteli, hastalıklara dayanıklı yeni çeşitleri tanıma fırsatı yakalamıştır. Bölgeye uyum sağlayan yeni çeltik çeşitlerinin ekiminin yaygınlaştırılması ile birim alandan alınan verim ve ürün kalitesinde önemli artışlar beklemekteyiz" İfadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından demonstratör çiftçi Emrullah Ertaş demonstasyondaki uygulamaları hakkında kısa bilgi verdi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.