Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, hayvancılık sektörü zarar ettiğinde bunun bitkisel üretimi de olumsuz etkilediğini belirterek, "Hayvancılığı ayakta tutmak, sürdürülebilir olmasını sağlamak zorundayız" dedi.
Ülke hayvancılığının gelişimi için faaliyetler yürüten Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneğinin (TÜSEDAD) yeni yönetim kurulu, ilk bölgesel toplantısını Adana'da, Çiftçiler Birliği'nin ev sahipliğinde gerçekleştirdi.
Toplantının açılışında konuşan Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, hayvancılığın tüm dünya için çok önemli bir sektör olduğunu belirterek, "Bitkisel üretim ile hayvancılığı ayırma imkânımız yok. Çünkü dünyada bitkisel üretimin yüzde 30'u hayvancılık sektörü tarafından kullanılıyor. Havancılık sektörü zarar ettiği zaman bu bitkisel üretimi de etkiliyor; mısır fiyatlarını etkiliyor, soya fiyatlarını etkiliyor. Yani neredeyse yemin hammaddesi olan bütün ürünleri etkiliyor. Onun için hayvancılığı ayakta tutmak, sürdürülebilir olmasını sağlamak zorundayız" diye konuştu.
Doğru, konuşmasının devamında, TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu ve yönetim kurulu üyelerine yeni görevlerinde başarılar diledi.
"Hayvancılık Adana için avantajlı bir sektör"
Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin de TÜSEDAD'ın hayvancılık sektörü adına önemli bir örgütlenme çalışması olduğuna işaret etti. Adana'da 210 bin civarında büyükbaş, 700 bin civarında da küçükbaş hayvan bulunduğunu ifade eden Tekin, şöyle devam etti:
"Adana, hayvancılıktan çok tarım yönüyle ön plana çıkmış bir kent. Alan büyüklüğü bakımından bakıldığında Türkiye'nin en verimli, dünyanın 3 büyük ovasından birine sahip. Hayvancılık da aslında Adana'da yapılabilecek, avantajlı bir sektör. Tabii ki bu gönül işi. Hayvancılığı yapmak herkesin harcı değil. Hele ki böyle bir dönemde yapmak ayrı bir emek istiyor. O yüzden sizleri tebrik ediyorum. Biz, il müdürlüğü olarak hayvancılıkla ilgili her türlü öneriye açığız."
"Sivil toplum sektörlerin yapı taşı"
TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu ise TÜSEDAD'ın; siyasetten uzak, verimliliğe odaklı işletmelerin dayanışma derneği olduğunun altını çizerek, "Sivil toplum örgütleri sektörlerin yapı taşıdır. Çünkü sivil toplum örgütleri ihtiyaçlarımızı doğru mercilere aktarma görevini üstleniyorlar. Her çiftçi Bakan Bey'in kapısının önüne giderse belli bir süre sonra ilerleyemez. O yüzden sivil toplum örgütlerinin önemi çok büyük" ifadelerini kullandı.
"Tarım milli olmak zorunda" diyen Solakoğlu, "Nitekim Sayın Bakanımız bu konuda irade gösterdi ve Milli Tarım Politikası hazırlandı. Artık çiftçi, "ben yarını göremiyorum, ne ekeyim?" demeyecek, 3-5 sene sonrasını görebilecek" şeklinde konuştu.
Hayvancılık sektörünün sorunları ve geleceğinin masaya yatırıldığı toplantı, Adana ve çevre illerden gelen üreticilere TÜSEDAD üyelik sertifikalarının verilmesi ile sona erdi.
İzzettin Özgiray Salonu'ndaki toplantıya, Adana İli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Yaşar Kahya, Adana İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Güneşer, Adana İli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Mercan ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
İHA