Hayvansal Gıda Tüketmeyenlerin Dikkatine!

Hayvansal gıdaları tüketmeyen bireylerin vitamin ve mineral ihtiyaçlarına dikkat etmelerinin önemine dikkat çeken uzmanlar, hayvansal gıdaların sağladığı protein artı besin değerleri hakkında bilgilendirme yapıyor. Son yıllarda vejetaryen...

Hayvansal gıdaları tüketmeyen bireylerin vitamin ve mineral ihtiyaçlarına dikkat etmelerinin önemine dikkat çeken uzmanlar, hayvansal gıdaların sağladığı protein artı besin değerleri hakkında bilgilendirme yapıyor. Son yıllarda vejetaryen ve vegan yaşam tarzları giderek daha popüler hale gelmesiyle, beslenme tercihlerinde et ve diğer hayvansal ürünlerin tüketimini tamamen veya kısmen reddeden bireylerin sayısı giderek artıyor. Ancak, hayvansal gıdalardan vazgeçen kişilerin bazı besin öğelerini yeterince alamama riski olduğuna dikkat çeken uzmanlar bu noktada, özellikle hayvansal gıdalarda bulunan birçok vitamin ve mineralin eksikliği konusunu gündeme getirdi.

Hayvansal Gıda Tüketmeyen Bireylerde B12 Eksikliği Olabilir

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil hayvansal gıda tüketmeyenlerin karşılaşacağı vitamin eksiklikleri konusunda Youtube üzerinden bilgiler verdi. Prof. Dr. Erbil, B12 vitamininin daha çok hayvansal gıdalardan alındığını belirtti. En az yılda bir kez B12 vitaminine baktırılması gerektiğine dikkat çeken Erbil, çok düşük olduğu takdirde B12 ampülleriyle vitamin değerinin yükseltilip ardından rutin B12 takviye alımına geçilmesi önerisinde bulundu.

Demir Eksikliğine Dikkat!

Prof. Dr. Erbil ayrıca demir eksikliğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Demir eksikliğiyle karşılaşıldığında anemiye (kansızlık) yatkınlık vardır. Tahıl ve sebzelerde de bulunan demirin aksine buradaki demir non-hem-demir denilen demirin emilimi daha düşüktür. Tahıl ve yeşil yapraklı sebzelerle demiri dengede tutmak imkânsızdır. Özellikle kadınlarda doğum ve menstrüasyon ile sürekli bir demir kaybı olduğundan mutlaka demir oranının bakılmasına gerekir. Eğer erkekte veya menapoz sonrası kadında demir eksikliği gözlemlenirse gizli bir tümör olup olmadığını anlamak adına bağırsak ve sinir sisteminin taranması önerilmektedir.”

D Vitamini Hayvansal Gıdalarla Karşılanabilir

Güneşte sentezlenen bir vitamin olarak bilinen D vitamininin, güneş kadar olmasa da hayvansal gıdalarla da bir miktar karşılanabildiğine dikkat çeken Erbil, “D Vitamini eksikliğiyle karşılaşıldığında hiç değilse 1 kez ampul içilmeli, sonrasında özellikle kış aylarında 20.000 ünitelik kapsüllerden haftada 2 gün alınması önerilmektedir. C Vitamini eksikliği de görülebilmektedir. Bu sebeple haftada 2 kez C Vitamini takviyesi almakta fayda vardır” dedi.

D Vitamini Neden Önemlidir?

“D Vitamini, insan vücudu için hayati bir öneme sahip olan bir vitamindir. Özellikle kemik sağlığı üzerindeki etkisiyle tanınan D Vitamini, güneş ışığından elde edilebilen bir besin maddesidir” diyen Prof. Dr. Erbil, “D Vitamini, yağda eriyen vitaminler kategorisinde yer almaktadır, dolayısıyla vücutta karaciğerde depolanabilme özelliği taşır. Son zamanlarda yapılan çalışmalar, D vitamini eksikliğinin depresyondan kalp hastalıkları ve bağışıklık sisteminin çökmesine kadar birçok hastalıkla ilişkili olabileceğini ortaya çıkardı. Yalnızca kemikler için değil vücuttaki bütün hücreler için gerekli olan D Vitamini, esansiyel olan hormon ve vitaminlerden bir tanesidir” diye açıklama yaptı.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri

D Vitamini eksikliği belirtileri konusunda bilgi veren Erbil, D vitamin eksikliğinin kas ve kemik ağrıları, yorgunluk, halsizlik gibi belirtilere sebebiyet verebileceğini söyledi ve şöyle devam etti: “Herhangi bir belirtiye yol açmadan direkt olarak bağışıklık sisteminin zayıflaması, hipertansiyon, kas erimesi ve bazı bağışıklık sistemi hastalıklarıyla da ilişkilendirilebilir.”

D Vitamininin Normal Seviyesi Nedir?

D vitamininin vücutta karaciğerde depolanıp böbrekler tarafından aktive edilen bir vitamin olduğunu söyleyen Erbil, “Dünya çapında yaklaşık 1 milyardan fazla insanda D Vitamini eksikliği vardır. Ultraviyole ışıklarının insan cildine temas etmesiyle üretilen bir hormon olan D Vitamininin eksikliğinin ana sebeplerinden bir tanesi ultraviyole ışıklarının maruziyetininin ve yiyecek içecek kalitesinin azalmış olmasıdır. Kanda ölçülen yöntemle ideal D Vitamini miktarı 40’ın üzerinde olmasıdır” dedi.

Günlük Alınması Gereken D Vitamini Miktarı

Yiyeceklerden günlük alınması gereken D Vitamini miktarının 800 ünite olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erbil, “800 ünite alındığı takdirde kolay kolay D Vitamini eksikliği yaşanmayacaktır. Yumurta, kırmızı et, süt ürünleri (tereyağı, peynir…), yağlı balıklar ve hatta bazı sakatatlar D Vitamini seviyesini ciddi oranda artırabilir. Bunların tüketilmesine rağmen D Vitamininin günümüz koşullarından kaynaklı olarak artmama ihtimali yüksektir. Her durumda doktor tarafından D Vitamini ölçümü yapılması kesinlikle çok önemli ve gereklidir” şeklinde bilgiler verdi. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?