Hayvansal Üretimde Çeşitlilik Artıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, tarla tarımında olduğu gibi hayvansal üretimde de ürün çeşitliliğini artırarak, çiftçinin daha çok kazanmasını hedefliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, tarla tarımında olduğu gibi hayvansal üretimde de ürün çeşitliliğini artırarak, çiftçinin daha çok kazanmasını hedefliyor.

Bursa'nın sahip olduğu tarım potansiyelini en iyi şekilde değerlendirip, kırsalda kalkınmayı sağlayarak, tersine göçü başlatma hedefiyle son iki yıldır rotayı kırsal bölgelere çeviren Büyükşehir Belediyesi, hayvansal üretimi çeşitlendirmeye başladı. Türkiye'de en çok Kars, Erzurum, Ağrı ve Van illerinde, tamamen köy koşullarında, ailenin kendi et ihtiyacının bir kısmını karşılamaya yönelik yapılan kaz yetiştiriciliği, Bursalı üretici için yeni bir üretim alanı oluyor. Yüksek besleyici değeri yanında düşük yağ ve kolesterol içeriği bakımından sağlıklı bir ete sahip olan Kaz, ciğeri ve tüyü ile de önemli bir ekonomik değer taşıyor. Tarla tarımında yabancı otla mücadelede kullanılabilen, yabani otları tanıyarak, esas bitkilere zarar vermeden yiyen ve tarımsal ilaç kullanmadan endüstriyel bitkilerin yabancı ot mücadelesinde kullanılan kazların Bursa'da da yaygın üretimi için düğmeye basıldı.

Büyükşehir Belediyesi'nin tarım şirketi tarafından geliştirilen proje kapsamında 15 yetiştiriciye kaz yetiştiriciliğiyle ilgili eğitimler verildi. Projede yer alan 15 üreticiye kişi başı 100'er adet olmak üzere bin 500 adet kaz civcivi, 10'ar adet yemlik, 10'ar adet suluk ve 2'şer ton yem dağıtıldı.

Proje kapsamında belirlenen çiftçilere kaz civcivlerini dağıtan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kurdukları Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ve Tarım şirketi sayesinde kırsal alanda da yeni bir dönem yaşandığını söyledi. Artık tarlalara giden yollardan sulama göletlerine, kaliteli üretimden pazarlamaya kadar her alanda çiftçinin yanında olduklarını dile getiren Başkan Altepe, çiftçinin ufkunu açarak, üretimi çeşitlendirme noktasında da önemli adımlar attıklarını söyledi. Altepe, "Hayvancılığın da gelişmesi adına daha önce koyun ve yem destekleri ve buzağı kulübesi dağıtımı yaptık. Büyükorhan'a etçi ırk damızlık sığır merkezini açtık. Sürekli çiftçimizin gelirlerini nasıl artırırız diye araştırma içindeyiz. Şimdi de kaz üreticisinin desteklenmesi amacıyla 1 aylık civcivleri dağıtıyoruz. Bu aynı zamanda yeni üretim alanlarının oluşturulması bakımından bizim için önemli bir sosyal sorumluluk projesi. Çiftçimize hayırlı olsun" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.