Hemoroid’in Evresi Önem Taşıyor

Prof. Dr. Bülent Menteş, halk arasında basur olarak bilinen hemoroid hastalığının hangi evrede olduğunun bilinmesinin önemli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Bülent Menteş, halk arasında basur olarak bilinen hemoroid hastalığının hangi evrede olduğunun bilinmesinin önemli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Menteş, hemoroidin anal kanalda yani mide bağırsak sisteminin sonlandığı son segmentte, normal insan anatomisinde de mevcut damardan zengin yastıkların, yastıkçıkların sarkmaları, dejenere olup şişmeleri ve kanamaları ile kendini gösteren çok yaygın bir hastalık olduğunu kaydederek, "Öncelikle sorunun gerçekten hemoroid olup olmadığının araştırılması ve tanımlanması gerekiyor. Çünkü hemoroid diğer bazı hastalıklarla karıştırılabiliyor. Hemoroidse tromboze dış hemoroid midir? İç hemoroidse evre 1 mi, evre 2 mi, daha ileri bir evre mi bilmek ve belirtmek gerekir. Yani çok yaygın kullanılsa da tek başına basur ya da hemoroid terimi çok fazla şey ifade etmemektedir. Tek tek iç hemoroid, dış hemoroid ve bunların alt gruplarını da irdelememiz gerekir" ifadelerini kullandı.

"İç yani internal hemoroidler evrelere ayrılır ve anlaşılması kolaydır" diyen Prof. Dr. Menteş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Evre 1 hemoroidler, ıkınmakla sadece anal kanal içerisine sarkarlar ve gözle görünmezler. Evre 2'de ıkınmakla anal kanal dışına doğru taşar ve ıkınma sonlanınca içeri geri dönerler. Evre 3 hemoroidler ıkınmakla anal kanal dışına çıkar ve kendiliğinden içe dönmezler, elle içeri itilmeleri gerekir. Evre 4 iç hemoroidler ise hep anal kanalın dışında sarkık olarak yer alırlar. Hemoroid hastalığının şiddetini belirlemede evrelerin belirlenmesi iyi bir gösterge. Çünkü tedavi stratejisi büyük ölçüde evreye göre belirleniyor. Erken evre iç hemoroidlerde posalı diyetle rahat dışkılama sağlanması, sıcak su banyoları ve alevli dönemlerde bazı ağızdan alınan ilaçların kullanılması genelde yeterli olur."

Prof. Dr. Menteş, "Evre biraz arttığında evre 2 ve evre 3 hemoroidlerde bu tedbirlere ek olarak bant ligasyonu yani köklerin bantlanması, infrared koagülasyon ve kurutucu madde enjeksiyonu yani enjeksiyon skleroterapi gibi yöntemlere genellikle ihtiyaç olur. Bunlar ustaca uygulandığında ağrısız, yatış gerektirmeyen ve çok kısa işlemlerdir. Sarkan hemoroid köklerinin tekrar yerlerine oturtulması yani fiksasyonunu hedefler. Evre 4 yani en ileri evre hemoroidlerin ise genellikle cerrahi olarak çıkartılmaları gerekecektir" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Mide Ekşimesi Neye Yol Açar?
Kaygı Bozukluğu Nasıl Yönetilir?
Depresyon İle Baş Etme Yöntemleri
Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor