Hareketsiz ve stresli bir yaşam tarzı, yanlış beslenme alışkanlıkları, sigara – alkol kullanımı, hormonal sebepler, çok sayıda ilaç kullanımı, bazı metabolik hastalıklar, obezite veya karın çevresi yağlanması gibi sebeplerle meydana gelen karaciğer yağlanması, günümüzde her 4 kişiden 1’inde görülüyor.
Vücudumuzun en büyük iç organı olan karaciğerin çok sayıda önemli fonksiyonu bulunmakta ve en önemli görevleri başında ise, bağışıklık hücrelerinin üretimi, vitamin ve minerallerin depolanması; toksinlerin temizlenmesi ve bazı hormonların üretimi gelmektedir.
PANDEMİ TETİKLEYEBİLİR
Yüksek yağlı ve karbonhidratlı beslenme şekli karaciğerde yağ depolanmasının başlıca sebeplerinden olup, Covid-19 nedeniyle azalan fiziksel aktivite ile yanlış beslenme şekilleri de birleşince, kişilerin olumsuz yönde etkileyen karaciğer yağlanması meydana gelebilmektedir.
FAZLA KİLO RİSKİ ARTIRIR
Karaciğer yağlanması en sık karşılaşan kişiler karın bölgesi yağlanması olanlar, obez ya da kilolu kişiler, alkol, sigara kullanan ve düzenli egzersiz yapmayan kişilerdir. Bunlarla birlikte uzun süreli ve fazla sayıda ilaç kullanımı, çeşitli hormonal bozukluklar, beslenmede kolinin eksik alınması, karaciğer enzim (ALT,AST, GGT) bozukluğu, diyabet veya insülin direnci ve yüksek kolesterol gibi sebeplerle karaciğer yağlanması yaşayan kişiler de gözlenmektedir. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)