Her 8 Kadından Birinin Meme Kanserine Yakalanma Riski Var

Özel Adıyaman Park Hospital Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sadık Eryılmaz, her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riskinin olduğunu söyledi.

Özel Adıyaman Park Hospital Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sadık Eryılmaz, her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riskinin olduğunu söyledi.

Meme kanserinin kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer aldığını söyleyen Op. Dr. Eryılmaz, doğum sayısı ve emzirme süresi arttıkça meme kanseri riskinin azaldığını belirtti. Op. Dr. Eryılmaz, "Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Kadın cinsiyet ve yaşlanma meme kanseri için en önemli risk faktörleridir. 30 yaşından sonra ilk doğumunu yapanlarda, 18 yaş öncesinde ilk doğumunu yapanlara göre risk artmaktadır. Doğum sayısı ve emzirme süresi arttıkça meme kanseri riski azalmaktadır. Günümüz şartlarında bayanların daha geç çocuk yapması ve çocuk sayısının az olmasından dolayı meme kanseri riski daha da artmıştır. Menepoz sonrası kullanılan ilaçlar genellikle menopoza bağlı şikayetlerin ortadan kaldırılması veya azaltılması amacıyla kullanılırlar. Bu ilaçların kullanımı meme kanseri riskini arttırmaktadır, bu yüzden hekim kontrolünde kullanılması önerilir. Annesinde, teyzesinde ve kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişme riski normal toplumdan daha fazladır. Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır. Meme kanserinde erken tanı çok önemlidir. Erken evrede meme kanserlerinin tedavileri yüz güldürücü olduğundan 20 yaşından sonra her bayanın kendi kendisini muayene etmesi ve memede anormal bir durum tespitinde hemen hekime başvurmaları önerilir. Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar; evde kendi kendine yapılan meme kontrolleri, doktor tarafından yılda bir yapılan meme muayeneleri ve mamografi 40 yaşından sonra çekilmesi önerilir olarak sayılabilir. 20 yaşından sonra 2 yılda bir, 40 yaşından sonra yılda bir kez doktorda meme muayenesi yaptırınız. Bu şekilde takip edilen kadınlarda kanserin çok erken dönemlerde yakalanabildiği ve meme kanserine bağlı ölümlerde yüzde 30 oranında azalma sağlandığı saptanmıştır. Meme kanseri erken tanı konulduğunda önlenebilir bir hastalıktır" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !
Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama