Hınıs Halilçayırı Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Halilçayırı Köyü son dakika gelişmeleri, Halilçayırı Köyü ne özgü yemekler, Hınıs Halilçayırı Köyü nün tarihi, Halilçayırı Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Halilçayırı Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Halilçayırı Köyü , Erzurum ilinin Hınıs ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Halilçayırı Köyü Resimleri ve Halilçayırı Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Hınıs Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Hınıs Erzurum Arası Kaç Km? Hınıs Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Hınıs Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Hınıs Halilçayırı Köyü Köyünde doğan biri var mı? Hınıs Doğumlu Ünlüler Kimler?
Halilçayırı, Erzurum ilinin Hınıs ilçesine bağlı bir mahalledirTehcir öncesi Ermeni yerleşkesi olan bu köy tehcir sonrası tamamen boşalmıştır. Diğer tüm aileler tehcir sonrası bu beldeye gelip yerleşmiştir. Dolayısıyla mahallenin tehcir öncesi tarihi hakkında kesin bilgi mevcut değildir.
Tehcir sonrası Kafkaslar'dan, Muş Bulanık'dan, Bingöl Solhan'dan, Erzurum'dan ve Karadeniz Bölgesi'nden insanlar gelip Halilçavuş'a yerleşmiştir.
Cumhuriyetin kurulmasından itibaren köy tüzel kişiliğine haiz olan belde çevre köyler için merkez teşkil etmektedir.Mahallenin karakolu olup bu karakol diğer köylere de hizmet sunmaktadır.
Köy 1992 yılında belediye olup, halen belde tüzel kişiliğine haizdir. Belediyede 15 memur mevcuttur.
Beldedeki yerleşim, toplu yerleşimin tipik örneğidir. Mahallenin altından Ağırçimen Deresi, sağ kenarından Avanes Deresi, solundan Güzeldere geçmektedir.
Beldenin güneyinde Bulanık Dağı bulunmaktadır. Önünde ise Ağırçimen, Köydibi, Çaydüzü isimlerinde düz ovalar yer almaktadır. Toprak verimli volkanık bir yapı arz etmektedir.
Komşu köyleri; Göller, Tellitepe, Kızılahmet, Dağ Çayırı, Tendürek'tir.
Beldede görülen iklim tipik karasal iklimdir. Ancak son yıllarda Malazgirt'te yapılan baraj dolayısıyla iklimi ciddi şekilde yumuşamıştır.
Bozkır ikliminin hakim olduğu yerleşim yerinde ağaçlanma sadece belde merkezinde mevcuttur. Verimli ovalarda ağaçlar yok denecek kadar azdır.
Beldede ilkokul bulunmaktadır. Ancak ilköğretim sonrası eğitime verilen önem nispeten azdır. Genel olarak üniversite mezunu oranı düşüktür. Ancak son yıllarda ciddi bir değişiklik gözlemlenmektedir.
Belde ekonomisine tarım ve hayvancılık hâkim olup mera ve yaylalar geniş alanlar kaplamaktadır. Meyvecilik yok denecek kadar az miktarda olup sebze tarımı yer yer yapılmaktadır. Halkın geçimi genelde gençlerin gurbete çıkıp inşaatlarda çalışıp gönderdikleri parayla sağlanmaktadır.
Sınırlı miktarda olsa da beldede arıcılık faaliyeti yürütülmektedir.
Beldede sular evlere getirilmiştir. Kanalizasyon çalışmasının ise ihalesi verilmiş olup, süreç devam etmektedir. Telefon ve internet bağlantısıdan faydanılmaktadır.Beldeyi Hınıs'la bağlayan yol asfalt olup, köy içindeki yollar asfalt değildir.
Beldede ise, konutlar genellikle tek katlı olup, ekonomik yaşayışın gereği olarak ahırlarla yan yanadır. Köy dağ yamacına kurulmuştur. Yaklaşık olarak 200 hane ev vardır. Evler ağırlıklı olarak betonarmedır.
Mahallede ; KURAN KURSU, Camii, Belediye, Karakol, Sağlık Ocağı, bulunur.