Medical Park Tarsus Hastanesi'nde görevli Psikolog Dilber Demir Baydar, hipnozun kullanım alanları arasında böbrek taşı düşürmeye bağlı ağrılar, zona ağrıları ve migren ağrılarının azaltılmasının da yer aldığını belirtti.
Hipnozla, psikolojik açıdan problemleri olan kişilerin iç dünyaları hakkında bilgi alınabildiğini vurgulayan Psikolog Dilber Demir Baydar, "Hipnotik yöntem ile hastanın geçmişini video kayıttan seyrederken, geleceğine yönelik tedavimizi planlarız. Hipnoz edilmede bireyin hipnoza yatkınlığının önemi büyüktür. Herkesin hipnoza yatkınlığı farklıdır. Kişilik, yaş, cinsiyet, düşünce biçimi gibi özellikler yatkınlığı etkiler. Her danışan için farklı yöntemler kullanılmaktadır. 6-10 yaş arasında hipnoza yatkınlık fazla iken yaş ilerledikçe düşer" dedi.
Psikolog Dilber Demir Baydar, hipnozun çok geniş olan kullanım alanlarını şöyle özetledi:
"Anksiyete, huzursuzluk, fobiler, tikler, kekemelik, tırnak yeme, panik atak, yeme bozuklukları gibi birçok psikolojik sorunda. Sigara ve alkol bağımlılığından kurtulurken destek olarak. Sağlıklı beslenme, kilo kontrolü tedavisi ve diyet danışmanlığı esnasında. İrritabl Barsak Hastalığı (İBS), migren, siğil, sivilce, ülser, sedef hastalığı, astım, ülseratif kolit, tansiyon yüksekliği, çeşitli romatizmal hastalıklar, çeşitli alerjik hastalıklarda destek olarak. Baş ağrıları, migren, romatizmal ağrılar, zona ağrıları, trigeminal nevralji, kanserlere bağlı ağrılar, böbrek taşına ve taş düşürmeye bağlı ağrılar, artrit ve fizik tedavi seanslarındaki ağrıların giderilmesinde. Erkeklerde sertleşme olmaması, erken boşalma, cinsel yetersizlik, isteksizlik, kadınlarda vajinismus (cinsel birleşmenin olamaması), cinsel isteksizlik ya da azlığı. Psikojenik kaynaklı tıkanıklıkların ve korkularda, gebelik sürecinin tam sağlıklı ve huzur içinde geçmesini sağlamada, gebelik esnasında ortaya çıkan aşırı bulantı ve kusmaların önlenerek bebeğin sağlıklı gelişiminin sağlanmasında, ağrısız normal doğum yapmada. Diş hekimi koltuğu ve diş hekimi korkusunun kaldırılmasında, ağrısız diş çekiminde, bruksomanide (uykuda diş gıcırdatma ve diş sıkma). Çocukta gece işemelerinde, tırnak yeme, parmak emme, kekemelik sorunlarında, eğitim ve okula uyum problemlerinde, çeşitli davranış bozukluklarında. Kanserli hastada hem psikolojik hem de bunun üzerinden bağışıklık sistemine olumlu katkılar sağlamak amacı ile ve çok yoğun kanser ağrılarını azaltmak ya da yok etmede. Sporcularda, sanatçılarda, ressam ve müzisyenlerde, tiyatrocularda uyum, konsantrasyon, güç ve yeteneklerinin artırılmasında. Bilgi edinmede ve daha sonra edinilen bu bilgilerin rahatlıkla hatırlanarak kullanılmasında, derse ve ders çalışmaya maksimum konsantrasyon sağlamada, sınav kaygısının giderilerek sınav başarısının arttırılmasında."