Hisarcıklıoğlu’ndan Eco Ülkelerine Çağrı

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECO CCI) toplantısında konuşan TOBB Başkanı ve ECO-CCI Yönetim Kurulu Üyesi M. Rifat Hisarcıklıoğlu,...

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECO CCI) toplantısında konuşan TOBB Başkanı ve ECO-CCI Yönetim Kurulu Üyesi M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ECO ülkeleri arasındaki korumacılığın ve vizelerin kaldırılması gerektiğini belirterek,, ECOTA'nın ve tahkimin hayata geçirilmesini, ulaşım yollarının güvenli ve hızlı hale getirilmesini istedi.

Türkiye, Afganistan, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Pakistan, Tacikistan ve Türkmenistan'ın üye olduğu ECO-CCI'nin 22. Yürütme Kurulu toplantısı Pakistan'ın başkenti İslamabad'ta gerçekleştirildi. TOBB Başkanı ve ECO- CCI Yönetim Kurulu Üyesi M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da katıldığı toplantıda Pakistan Ticaret Bakanı Khurram Dastgir Khan, ECO CCI Başkanı ve Pakistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zubair Tufail, İran Ticaret Sanayiler Madenler ve Tarım Odası Başkanı Gholamhossein Shafei, ECO Genel Sekreteri Halil İbrahim Akça, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk, Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, Çorum Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Ruhsar Pekcan da yer aldı.

Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada ECO bölgesinde işbirliğini arttırmanın artık sadece bir kalkınma aracı değil, zorunluluk haline geldiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, "Zira küresel sistem çok farklı bir dönemden geçiyor. Küresel ekonomi ve siyasetin kodları tamamen değişiyor. Dünyayı etkileyen ekonomik, siyasi gelişmelerin neredeyse tamamı da ECO coğrafyasının etrafında şekilleniyor. Bu bizim için hem bir risk hem de bir fırsat. Süreci iyi okuyup, iyi hazırlanmalıyız" ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, dünya petrol rezervlerinin yüzde 15'inin, doğalgaz rezervlerinin yüzde 24'ünün ECO bölgesinde bulunduğuna, Asya ile Avrupa arasındaki bütün enerji koridorlarının, bütün ticaret koridorlarının da bu coğrafyadan geçtiğine dikkat çekti. Bölgenin çok büyük avantajları bulunduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, bunlardan yararlanarak ticareti artırmak gerektiğini anlattı.

ECOTA, vizeler, tahkim ve ulaşım

Önlerinde 4 önemli konu bulunduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, ilk önemli konunun ECOTA anlaşması olduğunu kaydetti. ECOTA'nın hayata geçirilmesini isteyen Hisarcıklıoğlu, korumacı politikaların zenginliği arttırmadığı gibi tam tersine azaltacağını ifade etti. İkinci önemli konu olarak vize meselesini gösteren Hisarcıklıoğlu, "Ekonominin 3 adım kuralını unutmamamız lazım. Önce ziyaret, sonra ticaret, sonra da yatırım. İnsanlar girip çıkarken zorlandıkları ülkelerle değil, en rahat ulaşabildikleri ülkelerle ticaret yapar. Vize konusundaki sıkıntıların giderilmesini istiyoruz" dedi.

Üçüncü önemli konunun tahkim olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Tahkim meselesi ticaret ve yatırımların artması için çok önemli. Çünkü yatırımcı ve tüccar her şeyden önce öngörülebilirlik ister" diye konuştu.

Ulaşım sorunlarına da değinen Hisarcıklıoğlu, "Ticaret yollarımızı şeffaf, güvenli ve hızlı hale getirirsek hem kendi aramızdaki ticaret artacak, hem de Asya-Avrupa arasındaki ticaretin merkezi haline geleceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Hisarcıklıoğlu, gümrük geçişlerinin hızlı, şeffaf ve standart olmasının önemine işaret ederken, TOBB'un bu konudaki tecrübelerini hatırlatarak, bu tecrübeden bütün ECO ülkelerinin faydalanmasını istediklerini bildirdi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İlk Taksitte Son Ödeme Ne Zaman?
Merkez Bankası’ndan Beklenen Faiz İndirimi Geldi!
Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı