Hoca Ahmet Yesevi Berlin’de Anlatıldı

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Almanya'nın başkenti Berlin'de Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen etkinlikte...

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Almanya'nın başkenti Berlin'de Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen etkinlikte Hoca Ahmet Yesevi'nin yaşamını anlattı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Almanya'nın başkenti Berlin'de Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak katıldı. Hoca Ahmet Yesevi'nin öğrenci yetiştirirken idealinin Müslüman olmuş ama İslamiyet'i tam olarak anlayamamış ve Müslüman olmayan kişilere İslam'ı anlatmak olduğuna işaret eden Yıldız, "Ama İslam'ı anlatırken de daha önceki alimlerden farklı olarak yaptığı bir metot, muhatabın diliyle Türkçe ile İslam'ı anlatmaktı" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi'nin hedefinin obalar halinde yaşayan Alpleri Alperen yapıp Anadolu'ya ve Balkanlar'a göndermek olduğunu dile getirerek, "Hoca Ahmet Yesevi dava adamıdır. Bir derdi vardır. Bir davası vardır" dedi.

Hoca Ahmet Yesevi'nin "Dertsiz insan insan değil, bunu anla. Aşksız insan hayvan cinsi, bunu dinle" hikmetini şiar edindiğini belirten Yıldız, "Öyle bir dert taşıyor ki Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri, o derdiyle birlikte o samimi yaşadığı yerde 99 bin öğrenci yetiştiriyor. Nasıl bir aşk, nasıl bir şevk. O hikmetleri Türkçe olarak söylemesi İslamiyet'in dalga dalga Türk coğrafyasında daha hızlı yayılmasına vesile oluyor" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Musa Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi'nin zamanı iyi kullandığını, bunu böyle yaptığı için de vefatından 850 yıl sonra Berlin'de anıldığını, UNESCO'da adına anma yılı düzenlediğini belirterek, bugün yaşayan torunlarının da zamanı iyi kullanması gerektiğini kaydetti.

Berlin Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Faruk Akyol, Türk kültürünün önemli unsurlarından birini tanıttığı için Prof. Dr. Musa Yıldız'a teşekkür etti.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları