Hollanda hükümetinin iki Türk bakanın ülkeye girişini engellemeye yönelik aldığı karara Hollanda'da yaşayan Türklerden de tepki geldi. Olayları büyük saygısızlık olarak ifade eden vatandaşlar, Hollanda'nın konuyu seçim malzemesi olarak kullandığını söyledi.
Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan krizin ardından Hollanda hükümetine tepkiler sürüyor. Siyasi çevrelerden ardı ardına eleştirel açıklamalar gelemeye devam ederken, Hollanda'da yaşayan Türk vatandaşlardan da alınan kararlara tepkiler geldi. Türk Hava Yolları'nın tarifeli seferiyle Amsterdam'a gitmek için Atatürk Havalimanı'na gelen bazı Türk yolcular, Hollanda'nın Türk bakanlara karşı uyguladığı engelleme çalışmalarını eleştirdi.
"Üç gün sonra seçim yapılacak bunu bir malzeme olarak kullanıyorlar"
25 yıldan beri Hollanda'da yaşadığını belirten Ali Özdemir, "Biz orada normal olarak çalışan insanlarız. Son bir haftadaki baskı çok gereksiz. Demokratik bir ülkede herkes istediği gibi oyunu kullanabilir, istediği gibi seçim yapabilir. Orada 3 gün sonra bir seçim yapılacak bunu bir malzeme olarak kullanıyorlar. Kısacası bu da Türkiye oldu. Çünkü bir parti var Geert Wilders'in, hükumet partisine çok yaklaştı. Bu yüzden de bunu malzeme yaptılar. Biz Hollandalılarla iç içe yaşıyoruz. Benim çocuklarım orada büyüdü. Onların okulunda okuyup onların diline alıştı. Herhangi bir sıkıntımız yok ama son bir haftada Türkiye'yi malzeme olarak kullanıyorlar" diyerek Hollanda hükumetinin aldığı kararlara tepki gösterdi.
"Hollanda vatandaşıyım ama benim Türklüğümü kimse alamaz elimden"
1974 yılından beri Hollanda'da yaşadığını belirten Hatice Argın ise, "İnsan ayrımcılığı yapıldığı için gerçekten çok yanlış. Çünkü Türkiye'den birisi gelmiş konsolosluğa girmesi gerekirdi. İsterdim ki bütün ülkeler kardeş olarak yaşasın. Hollanda vatandaşıyım ama benim Türklüğümü kimse alamaz elimden" ifadelerini kullandı.
"Hollanda ikiyüzlü bir ülkedir, hangisi işine geliyorsa o şekilde yapar"
Hollanda'da yaşayan bir başka Türk olan Sait Yanık ise "Bizim bakanımızı Hollanda'ya almamaları büyük bir saygısızlık. Buna karşılık İsrail başbakanı geldiğinde onu alıyorlar, diğer başbakanları ve bakanları alıyorlar ama bize geldiği zaman almıyorlar. Tabii ki bunun nedenleri var; biz Türkiye olarak gittikçe güçleniyoruz. Başka ülkelere artık boyun eğmeye gerek yok. Yani kimseye ihtiyacımız yok. Bu Avrupa'yı biraz rahatsız ettiği için sorunlar var. Tabii ki Hollanda'da sorunlar var bu yeni değil devamlı vardı. Hollanda ikiyüzlü bir ülkedir, hangisi işine geliyorsa o şekilde yapar. Şu anda da Avrupa'da onu öne sürdüler" diye konuştu.
Hollanda ile Türkiye arasındaki gerginlik, iki bakanın ülkeye girişine izin verilmemesinden sonra başlamıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçuş izni iptal edilmiş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın ise Rotterdam Başkonsolosluğuna gitmesine izin verilmemişti.
İHA