Şanlıurfa'da lise öğrencisi Mazlum Sürmeli'yi tasarladığı robottan dolayı tebrik eden Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, her zaman Şanlıurfalıları geleceğe taşıyabilecek bilimsel projelerin içinde olacaklarını ve her zaman destek vereceklerini söyledi.
Turgut Özal Mesleki ve Anadolu Lisesi öğrencisi Mazlum Sürmeli, TÜBİTAK Bilim Fuarları Projesi kapsamında tamamı atık malzemelerden yapılan ve "Urfalı" adı verilen bir robot tasarladı. Robotun çalışmasını inceleyen Çiftçi, icadından dolayı Mazlum Sürmeli, desteklerinden dolayı ise öğretmenlerini ve ailesini tebrik etti.
Büyükşehir Belediye başkanı olarak her zaman Şanlıurfalıyı geleceğe taşıyabilecek bilimsel projeleri desteklediklerini belirten Çiftçi, "Mazlum'un yetişmesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyor ve teşekkür ediyorum. Mazlum'un ailesini, eğitim noktasında belli bir yere gelme çabası içerisinde oldukları için tebrik ediyorum. Toplumsal olarak icat, üretim, buluş, bilimsel çalışmada istediğimiz noktaya gelememiş olsak da Mazlum'un bu adımı çok önemlidir. Gerek kullandığı atık materyaller ve gerekse teknik unsurların mükemmeliyetinden dolayı Mazlum kardeşimi tebrik ediyorum. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak her zaman Şanlıurfalıyı geleceğe taşıyabilecek bilimsel projelerinin içindeyiz ve her zaman destek veririz. TÜBİTAK'ın kabul ettiği bu proje şehrimize güzel bir katkı sunar" dedi.
"Bilim merkezi ile gençler desteklenecek"
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliği ile Şanlıurfa'da kurulacak olan Bilim Merkezinin bu tür çalışmalara önemli katkı sunacağını belirten Başkan Çiftçi, "Bilim Merkezi sayesinde bu anlamda bilimsel tüm buluşların bir nevi anatomisi çıkarılacak. TÜBİTAK'la protokolümüzü yaptık, eş finansman şeklinde projeyi yürütüyoruz. Bilim Merkezi Şanlıurfa'ya yeni fikirler yeni buluşların fikirlerinin doğmasına ve gençlerimizin bilimle buluşmasını sağlayacaktır. Türkiye'nin en genç iliyiz. Bu konularda kafa yormamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
TÜBİTAK yarışmasına girmeyi hak kazanan Urfalı robotun telefon şarj etmesi, ortam sesi kaydetmesi, video çekimi yapması, projeksiyon özelliği, tespih çekimi, mırra servis etmesi gibi 13 özeliği bulunuyor.
İHA