Türkiye'de tasarlanan ve imal edilen "Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ', Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı (EASA) ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından uluslararası onay sertifikası aldı. HÜRKUŞ, EASA ve SHGM'den uluslararası onay sertifikası alan ilk Türk uçağı olarak adını tarihe yazdı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'den (TUSAŞ) yapılan yazılı açıklamaya göre, HÜRKUŞ Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı 11 Temmuz 2016 tarihinde SHGM ve EASA tarafından Tip Sertifikası aldı. Sertifika, Farnborough Havacılık Fuarı'nda düzenlenen törenle EASA Sertifikasyon Direktörü Trevor Wood tarafından TUSAŞ yetkililerine verildi. HÜRKUŞ bu özelliği ile SHGM ve EASA tarafından sertifika alan ilk Türk uçağı oldu. Öte yandan HÜRKUŞ'un pilot camı kırılma ve koltuk fırlatma sistemleri de EASA tarafından sertifikalandırıldı.
TUSAŞ, 22 Aralık 2008'de de, HÜRKUŞ Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağının Tip Sertifikası için başvurmuş ve başvurusu 13 Ocak 2009 tarihinde kabul edilmişti. Tip Sertifikası denetleme sürecinde, EASA CS23 uçuşa elverişlilik ve uygulanabilir çevre koruma gereksinimlerine ilave olarak, yüksek performanslı özel uçak gereksinimlerine uyumluluk da SHGM ve EASA uzmanlarınca denetlendi. Sertifikasyon süreci, 500 saatin üstünde uçuş testi, 4 bin saatlik uçuşa eşdeğer yorulma testleri, alt sistemlerin yoğun kalifikasyon ve yer testleri, 500'e yakın kurallara uyum gösterim dokümanı ve 5 bin teknik resimden oluşan yoğun bir süreçten oluştu.
SHGM Tip Sertifikası teslimi için önümüzdeki haftalarda Türkiye'de bir tören düzenlenmesi planlanıyor.