İftar Ve Sahurda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diyetisyen Nida Nur Dişkaya, iftar ve sahurda dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarılarda bulundu.

Diyetisyen Nida Nur Dişkaya, iftar ve sahurda dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarılarda bulundu.

Gözde Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nida Nur Dişkaya, Ramazan ayında insanların beslenme alışkanlıklarının da değiştiğini belirterek, iftar ve sahurda beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Ramazan ayında öğün sayısının ikiye düşmesi ile metabolizmada da yavaşlama olduğunu kaydeden Dişkaya, "Bu durumda iftar ile sahur arasında 2 ara öğün yapmak gerekir. Bu ara öğünleri şeker oranı düşük meyveler veya tarçınlı süt ile yapmak kan şekerini dengeleyecektir. Eğer tek ara öğün yetiyorsa bunu da gece yarısı 24.00'te yapılmasını öneriyoruz" dedi.

Dişkaya, iftarda dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgiler vererek, "İftarda, çorba vazgeçilmezdir. Sofralarımızın baş tacı olan çorbalarımızı içtikten sonra 15 dakika mola vermek oruç tutanları rahatlatacaktır. İftardan sonra tatlı istekleriniz olacağı için, tatlı tercihini sütlü tatlılarla yapılmasını öneririm. İftar sırasında yemekleri hızlı tüketmek yerine yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketilmesi fazla besin alımına engel olacaktır" ifadelerini kullandı.

Ramazanda sıvı tüketimi

Dişkaya, oruç tutan insanların beslenmelerine olduğu gibi sıvı tüketimlerine de özen göstermeleri gerektiğini belirti.

Oruç tutarken sıvı tüketiminin önemli olduğuna değinen Dişkaya, "Ramazanda sıvı tüketimi iftar ile sahur arasına yayılmalıdır. İftarda ve sahurda içtiğiniz su haricinde iftar ile sahur arasında 6-7 bardak su içmenizi öneririm. Toplamda günde 2,5-3 litre su içilmesi gerekmektedir" dedi.

Sahurda neleri tercih etmeliyiz?

Sahurda protein oranı yüksek besinlerin tercih edilmesi gerektiğine de dikkat çeken Dişkaya, "Sahurda protein oranı yüksek besinleri tercih edilmesi gün içerisinde tok kalınmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca sahurda tuz oranı düşük besinler tercih edilmelidir. Bağırsak hareketleri için lifli gıdalar tüketilmelidir. Sahurda 1 fincandan fazla çay tüketilmesi susuz kalınmasına sebep olacaktır. Sahurda; yumurta, tam buğday ekmeği, beyaz peynir, süt yoğurt kefir, domates, salatalık tüketilmesini öneriyoruz" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !
Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama