İha Olarak Kullanılabilen Model Uçaklar

Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde bulunan Veliköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ile Havacılık Kulübü öğretmeni Osman Çelik tasarladığı...

Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde bulunan Veliköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ile Havacılık Kulübü öğretmeni Osman Çelik tasarladığı ve okulda düzenlenen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarında sergilenen model uçaklar ile büyük ilgi gördü.

Veliköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni olan Osman Çelik, okulda kurduğu Havacılık kulübü ile öğrencileri ile hoş vakitler geçiriyorlar. Hazırladıkları tasarımlarını kendilerinin yaptıkları model uçakları uçuran havacılık kulübü öğrencileri okulda yapılan bilim fuarında son tasarladıkları model uçağı sergilediler. 2015 yılında Türkiye genelinde "Tasarla Uçur" adı altında yapılan yarışmada Türkiye 6'ncısı olarak iyi bir derece elde Veliköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, bu alanda gelişimlerine hız kattı.

"Trakya'da tek"

Havacılık Kulübü Öğretmenlerinden Osman Çelik, Trakya'da model uçak atölyesine sahip tek okul olduklarını ifade ederek, 9, 10 ve 11'nci sınıf öğrencilerinden oluşan bir ekip ile model uçak tasarladıklarını söyledi. Okul Müdürü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün de kendilerini desteklediklerini kaydeden Çelik, "Bu sene kulübümüzdeki öğrencilerimiz 9, 10 ve 11. sınıflardan oluşuyor. Bu öğrencilerden Cihan Sami Şeker, Harun Özer ve Harun Şahin 11. sınıf, Murat Can Curka ve Resul Kırmızılar 10.sınıfta okumakta ve projenin asıl sahipleri onlardır. Projenin çıkış noktası ise, her yıl liseler arası Bursa'da "Tasarla Uçur" yarışmaları düzenleniyor, öğrenciler çeşitli projeler hazırlıyor, zaten biliyorsunuz Türkiye'de insansız hava araçları projeleri yapılıyor bizde bunu desteklemeye çalışıyoruz. Öğrenciler kötü alışkanlıklardan uzak dursunlar, bu tür hobiler ile uğraşsınlar istiyoruz. Bu proje benim ortaokuldan beri hevesimdi. Hobi olarak kendim yapıyordum, okulumuzda da atölye açınca çocuklara bunu verme imkânımız oldu. İlerleyen dönemlerde de yarışmalara ilçe eğitim müdürlüğümüzün izin verdiği sürece katılım sağlamak istiyoruz." dedi.

"İHA'ları destekliyoruz"

İnsansız Hava Araçları ile aynı mantıkta çalıştığını ve tüm model uçaklarının temasında İHA'ların yattığını söyleyen Çelik, model uçak yapımı ile ilgili teknik bilgilerde verdi. Çelik,"Uçaklarımız elektrikli motorla çalışıyor, dilerseniz üzerine kamerada takılabiliyor. İki tip yakıt kullanılabiliyor bu uçaklarda. İlki hidrojen karışımlı özel bir yakıt, ikincisi ise iki zamanla motorlarda kullanılan normal benzin. Bu uçakların yapımında balsa isimli özel bir ağaç kullanılıyor. Balsa güney Afrika'da yetişen hafif bir ağaç türüdür bu kesilir yapboz haline getirilir ve birleştirilir sonrasında ise üzerine özel bir kaplama yapılıyor. Balsa kontra bir malzeme Türkiye'den temin edilebiliyor. Diğer içerisindeki elektronik donanımları yurt dışından getirtiyoruz" dedi. Projeyi geliştiren öğrencilerden Cihan Sami Şeker ise; "İlk olarak simülasyonlar ile çalışmalar yaptık. Uçuş eğitimi aldık. Sonrasında bir proje yapalım dedik ve bu uçağımızı tasarladık. Hedefim bu konuda daha da ilerlemek" dedi.

Tasarlanan iyi bir model uçağın 70 kilometre mesafe gidebileceğini de söyleyen Osman Çelik, üst seviyelerde bir uçak için 15 bin TL'ye kadar masraf çıkabileceğini kaydetti. Orta seviyede hazırladıkları uçakların 10 kilometre mesafeye kadar çıkabildiklerini de ifade eden Çelik, model uçakların profesyonel olarak geliştirildiğinde tarımsal ilaçlama, yangın söndürme, insansız hava aracı olarak kullanılabileceğini vurguladı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Türkiye’de 20 Milyon Öğrenci İçin Yaz Tatili Başlıyor
KPSS Ön Lisans Başvuruları Başladı
Yüz Yüze Eğitim Ertelendi !
Eskişehir Şehit Mehmet Şengül Fen Lisesi’nden Türkiye Birinciliği
Öğrenciye Özel Online Eğitim