Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) orman yangınları ile mücadele için hazırlıklarını tamamlarken, Bakan Pakdemirli, bu yıl ilk defa orman yangınlarını tespitte İHA’lardan faydalanacaklarını açıkladı.
Ülkemizde özellikle Hatay’dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgelerinden İstanbul’a kadar uzanan kıyı bandı orman yangınları için en riskli bölgeyi oluşturuyor. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli de hazırlıkların bu riske göre yapıldığını ve yangınla mücadele için yangın sezonunda araç, gereç ve personelinin büyük bir bölümünün buralarda hazır bekletildiğini Orman yangınlarıyla mücadelede 3 temel strateji belirlediklerini söyleyen Bakan Pakdemirli “Bunların ilki önleme, yani yangın çıkmasına mani olacak eğitim ve bilinçlendirme çalışması. Unutmayalım ki orman yangınlarının yüzde 88’i insan kaynaklı ve bu oranın inmesi ancak eğitim, bilinçlenme ve dikkatle sağlanabilir” dedi.
776 YANGIN GÖZETMELE KULESİ
İkinci stratejilerinin ise önleme, yani erken uyarı, hızlı ve etkin müdahale olduğunu vurgulayan Pakdemirli ‘Orman yangınlarını tespitte bu yıl ilk defa İHA’lardan faydalanmaya başlıyoruz. Ülke genelinde 776 yangın gözetleme kulesinden ormanlarımızı izliyoruz Yangından anında haberdar oluyor ve 1.14 noktada konuşlanmış ilk müdahale ekiplerimiz ile en kısa sürede yangınlara müdahale ediyoruz. Böylece yangınlara ilk müdahale süremizi 12 dakikaya indirdik” dedi.
YANGINLA MÜCADELE KAPSAMINDA 300 ARASÖZ YENİLENECEK
Orman yangınlarıyla mücadele için büyük bir planlamaya ve titiz çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, ekipmanın da oldukça önemli olduğunu vurgulayarak; “Yangınla mücadele kapsamında yaklaşık 8 bin araç görev alacak. 300 arasözü de bu yıl yenileyeceğiz” ifadelerini kullandı.
“BU YIL ALINACAK YANGIN SÖNDÜRME PERSONELİ İLE EKİBİMİZ DAHA DA GÜÇLENECEK”
OGM’nin orman yangınları ile mücadele ekibi genişliyor. Bu yıl ülkemizde meydana gelebilecek her büyüklükte ve zorluktaki yangına karşı hazırlıklarını tamamladıklarını vurgulayan Bakan Pakdemirli, “Orman yangınlarında bu yıl 18 bin 545 personel görev alacak. Bu arkadaşlarımızla beraber, bu yıl alımı yapılacak yeni elemanlar ile ekibimizi daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Stratejilerinin son ayağını ise yanan alanların tekrar ağaçlandırılmasının yani rehabilitasyon çalışmalarının oluşturduğunu belirten Bakan Pakdemirli” Yanan ormanlık alanları ilk ağaçlandırma sezonunda yani aynı yıl içinde tekrar ağaçlandırıyoruz. Anayasa gereği bu alanları başka bir maksatla asla kullandırmıyoruz. Ağaçlandırırken asli türlerin korunmasına da dikkat ediyoruz” diye konuştu.