İkizdere Yerelma köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yerelma köyü son dakika gelişmeleri, Yerelma köyüne özgü yemekler, İkizdere Yerelma köyünün tarihi, Yerelma köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yerelma köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Yerelma, Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yerelma Köyü Resimleri ve Yerelma köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
İkizdere Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? İkizdere Rize Arası Kaç Km? İkizdere Hava Durumu? Rize Köyleri ve İkizdere Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Rizeli iseniz Rize Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Rizeli Ünlüler arasında İkizdere Yerelma Köyünde doğan biri var mı? İkizdere Doğumlu Ünlüler Kimler?
Yerelma, Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı bir köydür.Köyün eski ismi olan "Cevatoz" kelimesinin antik Yunanca geçit anlamına gelen "diabatós" sözcüğünden geldiği düşünülmektedir.[1] Karayolu inşa edilmeden önce kervan yolunun köyün yakınında geçmesi de bu bilgiyi doğrular niteliktedir. Köyün tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır (400 senelik resmî ve 600 senelik gayri resmî kayıtlar). Köyde, güzel bir Türkçe ağzı konuşuluyor olup, dış etkilere fazla maruz kalmamış bu şivenin içerisinde Orta Asya izlerine rastlamak mümkündür. Yol üzeri bir köy olduğu için baskın bir etnik unsur bulunmayan köyde, Lazca ve "Romika" denen Karadeniz Rumcası yer isimlerine sıkça rastlanılmakta, Rize'ye has kelimeler günlük hayatta köy sakinleri tarafından yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Cumhuriyet döneminin ilk yıllarına kadar maden eritme ve demircilik, daha sonraki yıllarda ormancılık faaliyetleri yapıldığı, artan nüfus ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle köyün çok ciddi göç verdiği bilinmektedir.
Karadeniz kültürü hakimdir. Köyde karalahana, muhlama, mısır ekmeği yöresel yemeklerdendir.Rize iline 67 km, İkizdere ilçesine 15 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün nüfusuna kayıtlı insanlar yurtiçinde çoğunlukla Samsun ve İstanbul illerinde yaşamaktadır. Ayrıca Gölcük, Düzce ve Antalya'da ikamet eden aileler olduğu bilinmektedir. Köy 1970'li yıllarda Avrupa ülkelerine çalışma amaçlı çok fazla göç vermiştir. Almanya ve Hollanda'da yaşayan çok sayıda gurbetçi mevcuttur.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyün kendine has ufak ama lezzetli patatesi meşhurdur. Sınırlı imkânlar nedeni ile hemen hemen her evden dışa göç vardır. Daha çok yaz mevsiminde ziyaretçisi vardır. Kışın köy nüfusu büyük oranda azalmaktadır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır. Ayrıca taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu kaynak sulardan karşılanır, kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi vardır ancak PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol toprak olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.