İl Sağlık Müdüründen, Kadavra Bağışı Çağrısı

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağış Haftası nedeniyle açıklama yaptı.

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağış Haftası nedeniyle açıklama yaptı. Koç, kadavra bağışının çok önemli olduğunu ifade etti.

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağış Haftası sebebiyle basın açıklamasında bulundu. Organ bağışının kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi olduğunu ifade eden Koç, "Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Ülkemizde organ bağışları, Sağlık Bakanlığımızın kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır. Ülke genelinde Sağlık Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış tam donanımlı nakil merkezleri, yeterli ve deneyimli nakil ekipleri ile organ nakli faaliyetlerini başarı ile gerçekleştirilmektedir. Nakil sayısı bakımından Avrupa'da üst sıralarda yer alan ülkemizde, nakillerin büyük çoğunluğu canlıdan gerçekleştirilmektedir. Organ nakli olmuş hastalarda başarı ve sağ kalım oranı Avrupa'da yüzde 85-96 olup, bu oran ülkemizde de Avrupa ile eşdeğer durumdadır" diye konuştu.

Organ bağışının Türkiye'deki işleyişine değinen Dr. Koç "Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi" kurulmuştur. Organ dağıtımı adaletli ve şeffaf şekilde yapılmaktadır. Ayrıca tüm nakil işlemleri ve istatistikleri anlık olarak sistemden takip edilebilir hale gelmiştir Organların çıkarılmasından hastalara nakline kadarki sürecin tüm aşamalarında organizasyonu sağlayan Ulusal Koordinasyon Sistemimiz, dünyada başarı ile uygulanan nadir sistemlerden biridir. Organların naklinde de Bakanlığımız tarafından gereken tüm imkanlar seferber edilmektedir. Kara ambulansları, uçak ve helikopterle faaliyet gösteren Hava Ambulans Sistemi, bir yandan asli görevini yaparken diğer yandan da organların ve nakil ekiplerinin naklini sağlamaktadır.

"Türkiye'de ortalama 30 bin kişi bekleme listesinde organ beklemektedir"

Türkiye'deki kadavra bağış oranının yetersiz olduğunu belirten Dr. Koç "Ülkemiz organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. En önemli sorunumuz ise kadavra bağış oranlarındaki yetersizliktir. Ancak tüm bu çalışmalara ve sağlanan artışa rağmen, organ bağışı oranlarında henüz istenilen düzeylere ulaşılamamıştır. Bugün ülkemizde ortalama 30 bin kişi bekleme listesinde organ beklemektedir. Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması, organ bağışı yapanların bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkacak problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır. Kadavra bağış oranında sağlanacak bir artış, ülkemizi organ nakli alanında ileriye götürecek ve bir çok kişiye hayat kaynağı olacaktır" açıklamasında bulundu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.