“İlaç Kararnamesi Güncellesin” Talebi

Türk Eczacılar Birliği, eczane ekonomilerinin sistematik bir biçimde kötüye gittiğini öne sürerek, İlaç Kararnamesi’nin bir an önce güncellenmesi gerektiğini bildirdi.

Türk Eczacılar Birliği, eczane ekonomilerinin sistematik bir biçimde kötüye gittiğini öne sürerek, İlaç Kararnamesi’nin bir an önce güncellenmesi gerektiğini bildirdi.

2020 Yılı İlaç Temin Protokolü, 25 Eylül tarihinde Birliğimiz ve SGK arasında imzalandığını belirten Türk Eczacılar Birliği yetkilileri, “Vatandaşlarımızın ilaca erişimi, hastaların ilaçlarını rahatlıkla eczanelerden alabilmeleri çısından Türk Eczacıları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında belirli aralıklarla imzaladığımız Protokollerin önemi büyük. Ülkemizin tüm dünya ile birlikte olağanüstü süreçlerden geçtiğinin, bu Protokol’ün olağanüstü koşullar altında imzalandığının farkındayız. Ancak topluma ilaç ve eczacılık hizmeti vermekte olan biz eczacılar gün geçtikçe güç kaybediyoruz, eczane ekonomilerimiz sistematik bir şekilde kötüye gidiyor. Ve bizler sorunlarımızın bir an evvel çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz. Eczacının geliri çok büyük oranda devlet tarafından belirlenen ilaç fiyatlarına ve kârlılık oranlarına bağlıdır. İlaç Fiyat Kararnamesi doğrultusunda ilaç fiyatları arttıkça kâr oranları düşmektedir. İlaç fiyatları, diğer pek çok ürün gibi genel olarak artma eğilimi gösterirken eczacı kârlılığı ise düşme eğilimindedir. 2004 yılı İlaç Fiyat Kararnamesi’nin ardından ise ilaç fiyatları çok uzun süre sürekli düşüş eğilimine girmiştir. Bu düşme eğilimi çok uzun süredir devam etmektedir. Ancak daha sonra kısmi artışlar yaşansa da 2007 yılından bu yana İlaç Fiyat Kararnamesi’nde eczacı kâr oranları ve kademelerinde değişiklik yapılmadığı için bu durum eczane ekonomilerine olumlu şekilde yansımamıştır” şeklinde konuştu.

“Eczanelerde Ekonomik Daralma Yaşanıyor”

TEB’in açıklamasında şu ifadelere yer verildi, “Yıllardır ekonomik anlamda sıkıntılar yaşayan eczanelerimiz, COVID-19 pandemisi ile birlikte daha da içinden çıkılamaz bir ekonomik daralma ile yüz yüze gelmiş durumdadır. Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere ilaç fiyatlarına kur ayarlaması yapıldığında ilaç fiyatları artacak ancak bu durum aynı oranda eczane gelirlerine yansımayacak, hatta aksi bir durum söz konusu olacaktır. Eczanelerimizin finansal sürdürülebilirliği, eczacılarımızın ekonomik kaygılardan uzak nitelikli ve kesintisiz ilaç sağlık danışmanlığı hizmeti verebilmesi adına Sağlık Bakanlığımızdan bir an evvel İlaç Fiyat Kararnamesi’nde düzenleme yapılmasını talep ediyoruz” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Şanlıurfa’da Hastane Acil Servisine Silahlı Baskın!
20 Bin Öğretmen Ataması Tercih Sonuçları
20 Bin Öğretmen Atamasında Mülakat Tartışması Sürüyor
Milli Sporculardan Beden Eğitimine Atanacak Sözleşme Öğretmen Duyurusu
Eğitim Sen’den Bakan Yusuf Tekin’e İ̇stifa Çağrısı