İlaçsız Narconon, Bağımlıların Yeni Umudu

Balıkesir'in Edremit ilçesi Kaz Dağları'nın eteklerinde "Narconon Programı" ile uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak isteyenlere, çeşitli yöntemlerle...

Balıkesir'in Edremit ilçesi Kaz Dağları'nın eteklerinde "Narconon Programı" ile uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak isteyenlere, çeşitli yöntemlerle rehabilite uygulanıyor.

Narconon Programıyla uyuşturucu, uyarıcı ve alkol bağımlılarına, destek ve ilaçsız rehberlik eğitimi veriliyor. Türkiye'de 4 yıldır devam eden "Narconon" Türkiye Eğitim ve Rehberlik Programında, madde bağımlısı gençlere 3-4 aylık bir rehabilitasyon süreci gerçekleştiriliyor.

Kurtuluş Vakfı Başkanı Ufuk Tanay Tezemir, Türkiye'de geçen yıl uyuşturucu tedavisi gören bağımlı yaşının en küçük 13, en büyük 65 olduğunu belirtti.

Toplumda bağımlılık yapıcı maddelerin kullanılması ve yayılmasını önleme çalışmalarının, toplumda sağlıklı davranışların gelişmesini sağlamak amacıyla yapıldığını dile getiren Tezemir, "Madde bağımlılığı, vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü halde bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır. Bağımlı, madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşar. Zamanla madde kullanım sıklığını ve dozunu artırır. Uyuşturucu olarak kullanılan maddelerin kimyasal yapıları birbirinden farklıdır. Kullanıldıklarında merkezi sinir sisteminin farklı bölümlerini etkileyerek fiziksel ve psikolojik tahribata yol açarlar"dedi.

Uyuşturucu maddelerin hiçbir güvenli kullanım şekli olmadığının altını çizen Tezemir, "Kullanan herkes için bağımlı olma riski eşittir. Hücrelerimiz vücuda giren her maddeyi tanır ve bir daha unutmamak üzere hafızasına alır. Hücresel öğrenme süreci denen bu durum herkes için geçerlidir" diye konuştu.

"Ailelerin önemi"

Ufuk Tanay Tezemir, "Elimizde bir program var ve bu program onlarca insana umut oldu, onlarca insanı kurtardı.Ne kadar çok çalışır ve proje üretirsek milletimiz ve devletimiz o kadar rahat nefes alabilir .Başta ailelerin bu konuda sorumluluk alması gerekiyor. Bir takım sivil toplum örgütleri ile görüşüp, konuşuyoruz, seminerler veriyoruz, önleme çalışmaları yapıyoruz. Ancak aile doğru bilgilendirildiği zaman daha çok faydalı sonuçlar alıyoruz. Bugün onun başına gelen yarın bir başkasının da başına gelebilir. Bu madde artık her yerden temin edilebiliyor ama bunun önüne geçebiliriz. Vakıf olarak bu işe dört elle sarılmış durumdayız. Hem merkezimizde eğittiğimiz öğrencilerimiz hem de bilinçlendirdiğimiz ailelerimiz ile beraber günden güne daha iyi sonuçlar almaya başladık" ifadelerine yer verdi.

"Doğada eğitim"

Narconon programına katılma şartlarından bahseden Tezemir, "Arkadaşlarımız öğrenci eğitmeni ile beraber birebir görüşmesini tamamlıyor ve bundan sonra programa kabulünü yapıyoruz. Bu programda bağımlılara öğrenci diyoruz, girişi yapılan öğrencilerimiz önce adaptasyon süreci yaşıyor. Eğitmeni ile 2 haftalık bu dönemi eğitimlerle beraber tamamlıyor. Eğitimler kişinin kafasındaki düşünceleri egale etmek adına düşüncelerini buradaki tesisimize odaklıyoruz. Doğaya, arkadaşlarına, sohbet etmeye, aktiviteler yapmaya odaklıyoruz. Biz istiyoruz ki bu farkındalığı hep beraber oluşturalım. Daha çok insanın kalbine dokunalım. Gençler olarak bu vakfı kurduk ve devlet büyüklerimiz ile birlikte yol almak en büyük hedefimiz" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !
Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama