Engin kültür ve sanat zenginliklerine sahip olan Türk-İslam medeniyetinin önemli sanatları İlkadım Belediyesi tarafından kurulan "Türk-İslam Sanatları Merkezi"nde hayat buluyor.
İlkadım Belediyesi tarafından açılan Türk-İslam Sanatları Merkezinde yüzlerce yıllık kültür yeniden hayat bulurken, vatandaşlar ve çevre illerden büyük ilgi görüyor. Selahiye Mahallesi 100'üncü Yıl Bulvarı üzerinde restorasyonu yapılan Eski Samsun Evlerinde sanat merkezi olarak tarihi konak, Türk-İslam sanatlarının öğretildiği eşsiz bir merkez haline getirildi. Restorasyonu yapıldıktan sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından İlkadım Belediyesine tahsisi yapılan konut, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok tarafından Türk İslam Sanatları Merkezine dönüştürüldü.
Erdoğan Tok'un talimatı ile kurulan sanat merkezinde İslamiyet'ten bu yana Türk tarihinin önemini hiç yitirmemiş sanat dalları genç nesillere aktarılıyor.
Türkiye çapında örnek bir merkez
İstanbul'dan her hafta ders vermek için gelen büyük bir titizlikle belirlenmiş ve alanında uzman eğitmenler tarafından ebru, hüsn-ü hat, tezhip, kaligrafi ve ney gibi sanat dalları sadece Samsunlular tarafından değil, Karadeniz genelinde ilgi görüyor. Türk-İslam Sanatları Merkezinde çevre illerden gelerek eğitim alan ve staj yapan üniversite öğrencileri böyle bir merkezin açılmasından duydukları mutluluğu dile getirirken İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok'a teşekkür ettiler.
"Gençlerimizi sanal kültürden koruyoruz"
Son zamanlarda hızla gelişen teknolojiyle küçülen dünyanın gündelik sayılacak popüler kültürle gençleri olumsuz etkilediğinin ve bu tehlikenin ciddi boyutlara ulaştığının altını çizen İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, "Gelişen teknoloji ve sanal ortamlar, yavrularımız için büyük tehlike barındıran, özünde "sanal" bir kültür haline gelen ve değer yargılarımızla birçok alanda çakışan bir ortam haline geliyor. Biz yöneticiler olarak gençlerimize kültürümüzü aktarabileceğimiz, onları sosyal medya ortamlarının ve popüler kültürün zararlarından koruyarak asla eskimeyecek sanatlarımızla buluşturabileceğimiz gerçek ortamlar oluşturmak durumundayız. Bu düşünce ile yola çıkarak aslında çoktandır bir ihtiyaç olduğunu düşündüğümüz bu sanat merkezimizi tam da içeriğine uygun bir mekanda hayata geçirmiş olduk. Belediyemize ait tarihi bir binayı hissiyatına uygun olarak yeniden dekore ederek eşsiz bir sanat merkezi haline getirdik. Sadece dekorasyonu ve yapısıyla bile farklı bir mekan olan binamızda başta genç kardeşlerimiz olmak üzere her yaştan vatandaşımıza kendi kültürümüzden gelen eşsiz sanat dallarını aktarma şansı buluyoruz" dedi.
"Eski kültürümüzü aktarırken yeni kültürleri tanıyorlar"
Türk-İslam Sanatları Merkezi'nin kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade eden Başkan Tok, "Türk-İslam Sanatları Merkezimizde eğitim veren değerli hocalarımızın birçoğunu İstanbul'dan getirtmekteyiz. Karadeniz genelinde özellikle üniversite öğrencilerinin büyük ilgi gösterdiği kurslarımıza çevre illerden de birçok öğrenci yavrumuz gelmekte. Böylece sanat merkezimiz, yüzlerce yıllık birikimin bir yansıması olan sanat dallarını aktaran eğitmenlerimiz ile farklı illerden gelerek buluşmuş öğrencilerimiz kendi şehirlerine ait kültürleri de paylaşarak yeni kültürlerin öğrenildiği bir merkez haline geliyor" diye konuştu.
İHA