İltihapsız Romatizma Hastalarına Fizik Tedavili Çözüm

Medicana Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç.

Medicana Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Şenol Güler, iltihaplı ve iltihapsız romatizma tedavilerinin farklı olduğunu belirterek, iltihapsız romatizma hastalık tedavisinde hastaya fizik tedavi, eklem içi enjeksiyonlar gibi tedavilerin, iltihaplı romatizma da ise eğer bakteriyel bir enfeksiyon kaynağı varsa antibiyotik tedavisi verilebileceğini söyledi.

İltihaplanmanın meydana gelişi hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Nilgün Şenol Güler, eklemlerde ağrı, kısıtlılık, şişlilik, sıvı toplanmasıyla seyreden bazen de kızarıkla seyreden bir rahatsızlık olan Artirit'in aslında halk arasında bilinen adıyla eklemin iltihaplanması olduğunu belirtti. Eklem iltihaplanma tanısının küçük ya da büyük eklemlere göre değişiklik gösterebileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Nilgün Şenol Güler, "İltihaplanma, büyük eklemlerde ya da küçük eklemlerde olabilir. Bir tek eklemi tutabilir birden fazla eklemi de tutabilir. Artiritler, eğer küçük eklemleri tuttuysa saptamak, bulguyu görmek daha kolaydır. Çünkü bariz el eklemlerinde çok net olarak seçilebilir. Büyük eklemlerde biraz daha bulgular sinsi olarak seyredebilir" diye konuştu.

"İltihapsız romatizma en çok kireçlenme görülen hastalıklarda görülür"

Romatizmaların kireçlenme ya da romatizmaya bağlı hastalıklarla birlikte görüldüğünü belirten Dr. Nilgün Şenol Güler, "Non inflamatuar artritler (iltihapsız romatizma), en fazla kireçlenme görülen hastalıklarda görülür. Kireçlenme de genellikle yük taşıyan eklemler de diz, kalça gibi eklemlerde daha fazla seyreder. İnflamatuar (iltihaplı romatizma) artiritler ise çoğunlukla romatizmal hastalıklarla beraber seyreder. Bunların en önemli en sık görülenlerinden bir tanesi de romatoit artrittir. Bir de gut dediğimiz, kanda ürik asit seviyesinin yükselmesi ile birlikte görülen artrit tablosu vardır. Gutta da yine beslenme alışkanlıkları çok önemlidir. Burada hastanın inflamatuar bulgularına ilaveten kızarıklık her inflamatuar artritlerde görülmez ama gut artritinde özellikle kızarıklığı daha fazla gözlemleriz" diye konuştu.

İltihaplı ve iltihapsız romatizmaların tedavisinde fizik tedavi ve antibiyotik tedavisinin önemine de değinen Yrd. Doç. Dr. Nilgün Şenol Güler, "Artritlerin tedavisi artriti yapan sebebe göre değişkenlik göstermektedir. Non inflamatuar hastalık tedavisinde hastaya fizik tedavi eklem içi enjeksiyonlar gibi tedaviler verilebilir. İnflamatuar artritler de ise, eğer bakteriyel bir enfeksiyon kaynağı varsa antibiyotik tedavisi verilir. Gut tedavisi ve tedavi protokolü ise daha farklıdır. Bunun ayırıcı tanısını yapmak lazım. Eğer bir eklemde şişlik, ağrı, kısıtlılık varsa zaman kaybetmeden bir uzmana başvurup ayırıcı tanısı yapılıp uygun tedavisinin başlanması gerekir" ifadelerini kullandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Protein Tozlarında Ağır Metal Riski !
Sağlıkta Çetelerin Olmadığı Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün
Dil Temizliği Nedir, Nasıl Yapılır?
Pankreas Kanseri Tedavisinde Yenilikçi Yaklaşım
Hekimler 5 Gün İ̇ş Bırakacak!