OSGBDER Başkanı Cengiz İmeci, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın yasalaştığı takdirde 50'den az çalışanı olan işyerlerinde ve kamu işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunun 1 Temmuz'a erteleneceğini belirtti. İmeci, "İş kazalarını önlemenin yolu yasayı ertelemek olmamalı" dedi.
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri İşletmeciler Derneği (OSGBDER) Başkanı Cengiz İmeci, Meclise sunulan Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın yasalaşması halinde 50'den az çalışanı olan işyerlerinde ve kamu işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunun 1 Temmuz 2020 tarihine erteleneceğini söyleyerek "İş kazalarını önlemenin yolu yasayı ertelemek olmamalı" ifadesinde bulundu.
İmeci şunları kaydetti: "13 Mayıs 2017 tarihinde 3'üncü Havalimanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı himayesinde İşveren Sendikaları ve TOBB'unda dahil olduğu Çalışma Hayatında Milli Seferberlik kapsamında Hedef Sıfır İş Kazası deklarasyonu tüm taraflarca imzalandı. İş Güvenliği için bu imza çok şey ifade ediyordu. Aradan geçen 15 gün içerisinde ne oldu nasıl oldu anlayamadan 1 Haziran 2017 tarihinde TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu'nda görüşülen Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na hiçbir sektör temsilcisinden görüş alınmadan son dakika eklenen bir madde ile 50'den az çalışanı olan işyerlerinde ve kamu işyerlerinde İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi çalıştırma zorunluluğu 1 Temmuz 2020 tarihine ertelenmesi kabul edildi. Bugüne kadar işverenlerin çabası ile 2 kez ertelenen yasa yeniden üstelik bu kez 3 yıl sonraya ertelenmesi 4,5 milyon çalışanın iş güvenliğinden yoksun çalışmasını sağlayacaktır. Bu erteleme sayıları 1 milyonu bulan işvereni sevindirse de 4.5 milyon çalışanı ve ailelerini endişeye sevk etmiştir. Yasanın noksansız uygulanması için kaç Soma faciası, kaç Aladağ yurt yangını daha yaşamamız gerektiğini bilemiyoruz. 29 Kasım 2016 tarihine Adana Aladağ Öğrenci yurdunda 11'i öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği işletme az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerindendir. Şayet geçen yıl mevzuatta erteleme olmasaydı yurtta görev yapacak iş güvenliği uzmanı elektrik tesisatının kontrolü isteyecekti ve yangın riskleri için zamanında işvereni uyarabilecekti. Buna benzer faciaların bir daha yaşanmaması için İş Sağlığı ve Güvenliğinin ertelenmeden 1 Temmuz 2017 tarihinde tüm maddelerinin yürürlüğe girmesi çok önemlidir. Aksi takdirde 2020 yılına kadar iş kazası olmaması için tedirgin yaşayacağız".
"Kamu işyerleri için durum daha da vahim"
Kamu işyerleri için durumun daha da vahim bir hal aldığını söyleyen İmeci, "Şöyle ki bir kamu kurumunda işçiler 4-A sigortalısı olduğu için İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri hekiminden istifade edecekken, kamuya ait aynı üretim tesisinde çalışan 4-C sigortalısı İş Güvenliği uzmanı ve İşyeri Hekimi gözetiminden 2020 yılına kadar mahrum kalacaklar. Bu erteleme tasarısı yasalaşırsa 13 Mayıs'ta oluşan Hedef Sıfır İş Kazası deklarasyonuna büyük darbe vurmuş olacaktır, Hedef Sıfır İş Güvenliği Deklarasyonu olarak anılacaktır. Geçtiğimiz yılı TESK ve TOBB un baskıları ile ertelenme gerekçesi işverenlerin altyapısının hazır olmaması gösteriliyordu. Bugün bakıyoruz yine alt yapı hazır değil deniliyor. Bu durum çok samimi gelmiyor. Böyle giderse 2020 yılında da alt yapının hazır olacağını düşünemiyoruz. Çünkü bir çaba yok. Ertelemeye konu olan gerekçe "kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için 6331 sayılı Kanun'un 6'ncı ve 7'nci maddelerinin 1 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe girmesi amaçlanmaktadır" böyle bir gerekçe kabul edilebilir bir gerekçe değildir" dedi.
İmeci yapılan başka bir değişiklik ile 50'den az çalışanı olan işyerlerinde işveren isterse Anadolu Üniversitesi'nde sınava girerek kendi işyerlerinde iş güvenliği uzmanının yapacağı görevleri kendilerinin üstelenebileceğini belirterek "2014 tarihinde yapılan bir değişiklik ile "10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilirler" maddesi eklenmişti. Yaklaşık 3 yıl geçmesine rağmen kapsama giren yaklaşık 900 bin işverenden çok az bir kısmı bahsedilen belgeyi almıştır. Yani işveren aslında İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerini dışarıdan hizmet alarak yürütmek istemektedir. Bu hafta TBMM Genel Kurulunda görüşülecek değişiklik bu haliyle çıkması halinde 3 yılın sonunda yaklaşık 77 bin C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı B Sınıfına yükselmemeleri halinde işsiz kalacaktır. Ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa güven azaldığı için gençlerin İş Güvenliği Uzmanlığına ilgisi azalacaktır. İhtiyaç planlaması yapılmadığı takdirde ileriki yıllarda İş Güvenliği Uzmanı sıkıntısı yaşanacaktır" açıklamalarında bulundu.
İHA