Diş Hekimi Şenol Alkan, düzenli fırçalanmayan implantların etrafında meydana gelen plakların birikerek taş oluşumunu hızlandırdığını belirterek, bu bölgelerde biriken zararlı bakterilerin doğal dişlerde olduğu gibi, implantların da etrafında diş eti hastalığına yol açabileceğini söyledi.
Özel Teras Dental Diş Kliniği Kurucusu Diş Hekimi Şenol Alkan, implantların çevresinde oluşan iltihabın zamanla etrafındaki sağlıklı kemik dokusunu tahrip ederek, implantların kaybına yol açabileceği kaydetti.
Diş implantlarının temizliği için üretilen özel fırçaların yanı sıra implantların etrafındaki üçgen boşlukları temizleyen arayüz fırçaları ve diş iplerinin mutlaka günlük olarak kullanılması gerektiğine dikkat çeken Alkan, "İmplantların ağıza çıkış bölgeleri tamamen silindirik bir yapıda olduğundan dişlere nazaran daha kolay temizlenebilir. İmplant bakımına gereken özen gösterilmezse meydana gelecek iltihaplar, implantların kaybına yol açabilir. İmplant kullananlar, diş fırçalama ve ara yüz temizliğinin doğru bir şekilde nasıl yapılacağını hekimlerinden mutlaka öğrenmeli ve her gün en az 5 dakikalarını, ağız ve implant çevresi bakımına ayırmalılar" dedi.
"Sigara dumanı dişlere zarar veriyor"
Sigara dumanı içinde 4 binden fazla tehlikeli kimyasal madde olduğunu anlatan Diş Hekimi Şenol Alkan, sigara kullanımının iltihaba da yol açabileceğini dile getirdi.
Zararlı maddelerin dişleri ya da implantları çevreleyen kemik ve yumuşak dokularda hasar oluşturacağını belirten Alkan, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu kadar çok kesindir. Sigara kullanımı diş ve implant çevresi dokuları iltihaba karşı daha dirençsiz duruma getirmektedir. Biz diş hekimleri, her ne kadar en azından implant uyguladığımız günlerde sigarayı yasaklasak da, bu, implant tedaviniz bittikten sonra rahatlıkla sigara içebilirsiniz anlamına gelmez. Eğer implantlarınızı iltihabi nedenlerle kaybederseniz o bölgelere yeniden implant uygulanabilmesi için çok uzun ve zor tedaviler gerekiyor."
İHA