Dünyanın son 4 buharlı gemisinden birisi olan Yalova'daki İnkılap Vapuru'nun sökümüne 15 Kasım Salı günü başlanıyor.
Diğer kentlerdeki örnekleri gibi Yalova sahilinde özel bir misyon üstlenmesi amacıyla kente getirilen ama yaşanan görev değişimleri sonrası amacının dışına çıkarıldığı için kaderi değişen ve hurda haline dönen İnkılap Vapuru Salı günü bulunduğu yerde sökülmeye başlanacak. Kentin göbeğinde hurda yığını olarak olumsuz görüntülere neden olan İnkılap Vapurunun söküm ihalesi tamamlandı. İşi alan firma yetkilileri, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ile görüşerek söküm süreci hakkında bilgiler verdi. Söküm işleminin ay sonuna kadar tamamlanması ön görülüyor.
Projesi Hazır
Makine Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından yapılan ihale sonrasında söküm işini alan firma yetkilileri ile görüşen Başkan Salman konuyla ilgili olarak kısa bir bilgilendirmede bulundu. Başkan Salman, "Firma yetkilileri, Salı günü söküm işinin başlayacağını ve Kasım ayı içerisinde söküm işini tamamlayacaklarını belirttiler. Halkımızın bize en sık sorduğu sorulardan bir tanesiydi "İnkılap Vapuru ne zaman kalkacak?" Çok farklı amaçlarla kentimize gelen ancak bugünkü görüntüsüyle kentimize hiç de yakışmayan bu görüntüye son veriyoruz. O bölgenin projesini hazırladık. Vapur kaldırıldıktan sonra bu bölgedeki çalışmalarımızı da ivedilikle başlatacağız" dedi.
İnkılap Vapuru
2009'dan bu yana hizmete sokulamayan İnkılap Vapuru, Yalova sahilinde kaderine terk edilmiş bir şekilde duruyordu. Bir önceki Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu tarafından Yalova'ya getirildikten sonra belediye şirketi olan Yabeltaş'a kiraya verilen tarihi vapurun kira sözleşmesi şirketin maddi sıkıntıları nedeniyle iptal edilmişti. Ardından eski Belediye Başkanı Yakup Koçal, İnkılap Vapuru'nun restorasyonu için ihaleye çıkmıştı. Düzenlenen ilk 2 ihaleye katılım olmazken 3'üncü ihaleyi kazanan bir firma gemide çalışmalara başlamıştı. Firmanın vapur üzerinde yaptığı çalışmalar sırasında büyük tartışmalar yaşanmış, Vapurun aslının bozulduğunu ve kaçak olarak vapurun üzerine katlar çıkarıldığını iddia ederek suç duyurusunda bulunulmuştu. Eski belediye yönetimi ise üzerine kat çıkılan vapurun inşaatına mühür vurmuştu. Daha sonraki süreçte ise Yalova Belediye Meclisi Encümeni firmanın ihalesini iptal etti. Sonraki süreçte ise firma yargıya taşıdı. Mahkemeler sonucunda Yalova Belediyesi haklı görüldü. Süreç sonucunda artık Yalova Belediyesi vapurla ilgili tasarrufunu kullanmaya hak kazandı.
Dünyanın son dört buharlı gemisinden biri olarak bilinen tarihi vapur, 1961 yılında İskoçya'nın Glasgow kentinde inşa edildi. O tarihten sonra İstanbul Boğazı'nda şehir hatları vapuru olarak çalışan İnkılap Vapuru'nun adı İstanbul ile özdeşleşti. Vapur, 2009 yılında İDO'dan satın alınarak Yalova'ya getirildi.
İHA