İnmenin Kader Olmadığını Dans Ederek Gösterdiler

100'lükler Kulübünün katılımıyla İstinye Üniversitesi Hastanesi'nde inme hastalığının önlenmesi ve tedavisiyle ilgili farkındalık etkinliği düzenledi.

100'lükler Kulübünün katılımıyla İstinye Üniversitesi Hastanesi'nde inme hastalığının önlenmesi ve tedavisiyle ilgili farkındalık etkinliği düzenledi. İnme cerrahisi sonrası sağlığına kavuşan hastalar, profesyonel dansçılar eşliğinde, eşleri, çocukları ve torunları ile birlikte tango gösterisi sundu. İstinye Üniversite Hastanesi DAS-Damar Sağlığı ve Yaşam Merkezi hekimlerinden Prof. Dr. Yusuf Kalko da etkinlikte inme hakkında önemli bilgiler verdi.

'100'lükler Kulübü" adıyla damar sağlığı konusunda farkındalık oluşturmak için yine bir etkinliğe imza attılar. İstinye Üniversite Hastanesi'nde, 10 Mayıs İnme Önleme Günü kapsamında hastalığın önlenmesi ve tedavisiyle ilgili farkındalık etkinliği düzenlendi. İstinye Üniversite Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko'nun ev sahipliğinde birçoğu inmeyi yenerek ikinci baharını yaşayan 100'lükler Kulübü üyeleri, inmenin tedavi edilebilir bir hastalık olduğu konusuna dikkat çekmek amacıyla profesyonel dansçılar eşliğinde, eşleri, çocukları ve torunlarının da yer aldığı tango gösterisi sundu. İstinye Üniversite Hastanesi DAS-Damar Sağlığı ve Yaşam Merkezi hekimlerinden Prof. Dr. Yusuf Kalko, etkinlikte yaptığı açıklamada gelişen teknoloji ve uygulamalar sayesinde inme cerrahisi yöntemiyle hastalarda 10'uncu güne kadar başarı sağlanabildiğini söyledi.

"İnme kader değildir"

İnmenin kader olmadığını ve önceden belirtileri gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Yusuf Kalko, "İnme kader değil bu önceden aslında öncü depremler gibi bazı sarsıntılar yapıyor insanlarda ben bunlara mahşerin beş atlısı diyorum. Geçici görme kaybınız varsa, geçici şuur bulanıklığınız varsa, geçici konuşma bozukluğu varsa, kolda ve bacakta güçsüzlük ve baş dönmeniz varsa aslında bunlar inmenin habercisidir. Mutlaka bir doktora başvursunlar. Ailenizde eğer inme geçirenler birileri varsa ve sizde yüksek tansiyon, şeker hastalığı, sigara, kolesterol yüksekliği gibi ilave risk faktörleriniz varsa mutlaka senede bir defa şah damarı ultrasonu 45 yaşından sonra yaptırmakta fayda var. Burada amaç inmeyi önleyebilir miyiz? Önceden tedbirimizi alalım" dedi.

"30 dakikada konuşa konuşa ameliyat ediyoruz"

Lokal anesteziyle hastayla konuşa konuşa ameliyat ettiklerini belirten Kalko, "Biz orada inme cerrahisini devreye sokuyoruz. İnme cerrahisinde yeter ki hastanın beyninde canlı doku olduğunu tespit edelim. 10-15 güne kadar şah damarınız tam tıkalı bile olsa şah damarı açılabiliriz ve felce kısmen olur, tam olur, yarım yamalak olur faydamız olur. Lokal anesteziyle sadece burayı uyuşturarak 30 dakikada bu işlemi yapabiliyoruz. Konuşa konuşa ameliyat ediyoruz hastayı. Ameliyattan hemen sonra ayağı oynayan hasta da var, hafif kıpırdatan da var, yürüyen de var" diye konuştu.

"Doktorunuzun dediği ilacı, doktor demeden asla kesmeyeceksiniz"

Şeker hastalarının mutlaka diyet yapmaları gerektiğini aktaran Kalko, "Damar sertliğinin sebepleri şeker hastasıysanız diyet yapacaksınız. Düzenli doktor kontrolüne gideceksiniz. Sigaradan kesinlikle uzak duracaksınız. Tansiyon hastalığını basit bir baş ağrısı gibi değerlendirip kafanıza göre ilaç almayacaksınız. Doktorunuzun dediği ilacı, doktor demeden asla kesmeyeceksiniz" ifadelerini kullandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !