İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, İnşaat ve gayrimenkul sektörünün 2017 yılındaki hedefini kentsel dönüşüm olarak gösterdi. Karataş, 2017 yılındaki büyüme beklentisi olarak ise yüzde 5-6'yı umduklarını söyledi.
2017 Hedefi "Kentsel Dönüşüm'
Küresel ve bölgesel siyasi politikaların ekonomiye yaptığı etkiye işaret eden Karataş, bu etkinin en çok görüldüğü sektörlerden birisinin inşaat olduğunu söyledi.
İnşaat ve gayrimenkul sektörün ülke ekonomisindeki önemine işaret eden Deniz Karataş, şöyle dedi: "GSMH'daki payı yüzde 20, iş gücü istihdamındaki payının yüzde 25'lerde olduğu düşünüldüğünde, Antalya da SGK da kayıtlı 400 bin işçinin 100 bininin inşaat sektöründe olduğu ve bu kişilerin çoğunun vasıfsız işçilerden oluştuğu müteahhitliğe bağlı 300 ayrı iş kolunu harekete geçirdiği ve müteahhitliğin ekonominin çarklarını çeviren en önemli meslek grubu olduğu göz önünde bulundurulursa; 2017 yılından beklentilerimiz oldukça yüksektir. Öte yandan; özel sektörün iş hacmi içerisinde kentsel dönüşüm önem taşıyor. Bu anlamda; kentsel dönüşümün, "yerli ve yenilikçi" üretimi destekleyecek şekilde uygulanması önem arz ediyor. Önümüzdeki dönemde inşaat sektörü açısından kalıcı ve hızlı bir iç talep artışı mümkün olabilecek. Artan nüfus, şehirleşme ile birlikte konut ve altyapı talebi, inşaat sektörünün geleceği hakkında olumlu bir bakış açısı sergilemektedir. 2016 yılından çıkarılacak dersler ile daha sağlam adım atacak sektör yatırımcılarımız, 2017 yılında kazançlı çıkacaktır. Nitekim yeni yatırımlar yapmak durgunluk dönemlerini gidermek için önemli bir hamledir. Ülkemiz son aylarda gerçekten çok sıkıntılı zamanlar yaşadı. Ancak bu durumu olumluya çevirmek hepimizin elindedir. Çalışmak, azimli olmak ve ümidi kaybetmemek zorundayız. Olumsuz bakmanın, enseyi karartmanın kimseye hiçbir şartta faydası olmaz. Bu ortamlar, normal şartlarda yapılmayacak kampanyaların, ele geçirilemeyecek fırsatların ortaya çıktığı dönemlerdir. Amaç yatırıma teşvik etmek, ülkemizi güzel günlere ulaştırabilmektir. Bu bilinçle hareketle 2016 yılının 2. yarısında, konut satışlarındaki düşüşü azaltmak amacıyla Bakanlar Kurulu'nun KDV oranlarını Mart ayına kadar geçici bir süreyle yüzde 18'den yüzde 8'e düşürmesi ve faizlerin de yüzde 1'in altına çekmiş ve sektörümüz hareketlenmişti"
"Kaliteli konut üretiminin önemi arttı"
2017 yılında kaliteli üretim hareketliliğin artacağını söyleyen Karataş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"2016 yılında bitmiş yatırımlarını, kaliteli konuta yönlendirenler kazandı, kaliteli konut üretiminin önemi de arttırdı. 2017 yılında da bu hareketliliğin devam edeceğini düşünüyorum. 2017 yılı ile kentsel dönüşüm projeleri, inşaat sektörü üretiminin artmasını sağlayacak potansiyele sahiptir. "Ekonomide Dönüşüm Programları" ise genelde politika değişikliklerinin ve özellikle de istikrar, katma değerli üretim artışı, tasarruf ve verimlilik konularına verilen önemin göstergesi olarak memnuniyetle karşılanmıştır, kamu yatırımlarının hız kesmeden devamını mümkün kılacak ve özel sektörü yatırıma teşvik edecek ortamın hazırlanması önemli olmaya devam edecektir."
"Büyüme beklentimiz yüzde 5 veya 6"
2017 yılı büyüme oranıyla ilgili de beklentilerini söyleyen Karataş, "Bizim için önemli göstergelerin başında yapı ruhsatları geliyor. İlk 9 aya baktığımız zaman yapı ruhsatlarının geçen yıla oranla yüzde 6,1 arttığını görüyoruz. Konut yapı ruhsatlarında bu artış yüzde 10 olarak gerçekleşti. Dolayısıyla bizim inşaat sektöründe, inanılmaz diyebileceğimiz olumsuz olaylara rağmen korkulacak bir duraklama yok.2017 yılı için de sektörümüzde büyüme oranı beklentimiz yüzde 5-6 civarındadır" diye konuştu.
İHA