İpek; "Yatırım öncesi fizibilite çok önemli"

Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin İpek, iş hayatına atılmak isteyen genç girişimcilere,...

Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin İpek, iş hayatına atılmak isteyen genç girişimcilere, "Fizibilite çalışması yapmadan yeni sektörlere yönelmek doğru değildir" uyarısı yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın geçtiğimiz günlerde yatırımcılara verdiği destek güvencesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İpek, yatırımcılara sağlanacak imkanların ihracatı artıracağını belirterek, "Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, üretimi ve ihracatı artırmak için yatırımcılara destek sözü verdi. Devletin sağlayacağı bu destek ve teşviklerin etkili olacağını ve ihracata yönelimin artacağını düşünüyorum. Bu imkanı iyi değerlendirmek gerekiyor. Başbakanımızın verdiği destek güvencesi bazı yatırımcıların, özellikle sektöre adımını yeni atmış genç girişimcilerin iştahını kabartabilir. Ancak işin heyecanına kapılıp olası aksiliklere karşı "B" planı yapmadan işe girişmek çok mantıklı görünmüyor. Yatırımcıların büyümesi için üretimi artırması gerekiyor. Üretimin artması da daha fazla borçlanmaya girmek demek. Fakat dış politikada yaşanacak herhangi bir olumsuzluğun sizi etkileme ihtimali var. Politik bir kriz çıkması durumunda ihracatın durma riski var. Uluslararası iş yapmak kolay değil. Dolayısıyla gerekli önlemleri alarak ve bu riskleri göz önünde bulundurarak karar vermek gerekiyor" diye konuştu.

"Kümelenme, iş birliğini artırır"

Kümelenme modeli ile ilgili de düşüncelerini dile getiren İpek, şöyle devam etti; "Bir başkasını taklit ederek iş hayatına atılmak ya da yeni sektörlere yönelmek doğru değil. Gerekli fizibilite çalışmalarının yapılması ve işin artı ve eksilerinin tespit edilmesi gerekiyor. Basit örneklerle ifade edecek olursak, "A kişisi buraya market açmış çok güzel işliyor" deyip onun yanına market açmak yerine, marketin olmadığı bir yere açıp işletmek ya da o muhitte yaşayan insanların ihtiyacı olduğu bir hizmeti sağlayarak iş hayatına girmek daha akla yatkın. Bunun tam tersi olarak bazı sektörlerde de kümelenme daha mantıklıdır. Kümelenme, firmalar arasındaki bilgi alışverişini, iş birliğini artırır. Müşteriyi çekmek adına rekabet artar, bununla birlikte de inovasyona verilen önem büyür. Dolayısıyla girilecek sektörün ve lokasyonun iyi seçilmesi, inovatif çalışmaların gerçekleştirilebileceği alanların tercih edilmesi büyük önem taşıyor."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı
Makdis Pırlanta 14’üncü Yılında Perakende Ağını Genişletecek
Johnson Health Tech Türkiye’de 3 Markasıyla Büyüyecek