Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Sadetttin Akyıl, son 15 yılda ölümlü iş kazalarında yüzde 50 düşüş yaşandığını belirterek, toplumda iş sağlığı güvenliği bilincini çocuk yaşta oluşturmak adına okul kitaplarında çeşitli notların yer alacağını bildirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının başlattığı Çalışma Hayatında Milli Seferberlik programının "İş Sağlığı ve Güvenliği İnşaat Sektörü Toplantısı', SGK Antalya İl Müdürlüğünde gerçekleştirildi. Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Sadetttin Akyıl, 2017 yılının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Milli Seferberlik" yılı olarak ilan edildiğini ve bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından da 2017 yılının, "Milli İstihdam Seferberliği" yılı olarak programlandırıldığını hatırlattı.
Bakanlığın üst düzey yöneticilerinin 81 ili iki kez ziyaret ettiğini kaydeden Akyıl, "Bu ziyaretler sırasında, bakanlığımın paydaşları, işçi işveren temsilcileri ve çalışma hayatının bütün temsilcileri dahil olanları tarafından ziyaret ettik. Çalışma hayatının sorunlarını, teşvikleri, bakanlığın uygulamalarını, çalışma hayatındaki önerilerini aldık. Bunları bakanlık nezdinde değerlendirmeye tabi tuttuk. İlk 3 ay içinde Milli İstihdam Seferberliği Programını birinci bölümü tamamladık" dedi.
İstanbul'da 3. havalimanı inşaatında çalışma hayatının temsilcileriyle "hedef sıfır" deklarasyonunun imzalandığını hatırlatan Akyıl, "Özellikle inşaat sektöründe olmak üzere iş kazalarının, ölümlü iş kazalarının sıfırlanmasıydı. Bunun için bir deklarasyon imzalandı. Bununla birlikte Milli İstihdam Seferberliğinin" ikinci bölümü başlamış oldu. Bakanlığımız üst düzey yöneticilerinden bir ekip oluşturuldu ve değişik illerde, iş sağlığı güveninin önemini, bakanlığımın yaptıklarını, sahadaki mevcut durumu, tarafların önerilerini görüşüyoruz. Amacımız iş sağlığı güvenliğinin toplumsal bir bilinç haline gelebilmesi için farkındalığın oluşturulması, bilinçlendirmenin yapılması, bunu toplumsal olarak hayatımızın bütün kesimlerinde dikkate alınmasının öneminin vurgulanması için heyet olarak illeri ziyaret ediyoruz" diye konuştu.
"Okul kitaplarına iş sağlığı notları"
Toplumda bilinçlendirmenin ortaya çıkması için bakanlığın değişik faaliyetlerde bulunduğunu dile getiren Akyıl, "Milli Eğitim Bakanlığıyla yürütülen çalışmada, okulların ders kitaplarında iş sağlığı güvenliğinin önemini belirten, hayatta karşılaşılabilecek iş kazalarına karşı ne gibi tedbirler alınmasına yönelik küçük küçük spotların bulunduğu konuların yer alması sağlandı. Bu da çocuk yaştan itibaren farkındalık oluşturmak amacıyla iki bakanlık çalışma yürüttü" dedi.
Ölümlü iş kazalarının yüzde 40'ının inşaat sektöründe meydana geldiğinin altını çizen Akyıl, "Denetim ve yerinde incelemenin yanında toplumda farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. Bizim amacımız kaza olmadan ya da kazaya ramak kala iş kazasını önlemek istiyoruz. İş kazasından önce önerilerin yapılması gerektiği ve önlemlerin alınması konusunda farkındalık oluşturmayı istiyoruz" ifadelerine yer verdi.
"Ölümlü iş kazasında yüzde 50 azalma"
Son 15 yıl içinde iş kazalarının önlenmesinde önemli mesafe aldıklarını kaydeden Akyıl, "2002 yılında çalışan sayısı 5 milyon 223 bin 283, 2015 yılında 13 milyon 998 bin 398 olmuş. Bu artışla çalışan sayısı yüzde 168 olarak gerçekleşiyor. 2002 yılında ölümlü iş kazası 100 binde 16.8'ken, 2015 yılında 100 binde 8.8'e düştü. Çalışan sayısı artıyor ama ölümlü iş kazası sayısı yüzde 50 azalıyor. Çalışmalarımız iyi yol katettiğimizi gösteriyor. Denetimler ya da cezai müeyyideler uygulanabilir ama her kişinin başına bir denetim elemanı koyamayabilirsiniz ama onu bilgilendirirseniz toplum için daha faydalı olur" diye konuştu.
Akyıl, inşaattan sonra en fazla ölümlü kazanın maden ve metal sektöründe meydana geldiğini vurguladı.
İHA