Mersin'de işitme engelli gençler, daha önce sadece yiyerek tadına vardıkları çikolatayı bu kez kendi elleriyle yapmanın zevkini yaşadılar. Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler Dairesi Başkanlığı ile Türkiye'de isotlu çikolata yapmakla ünlenen çikolata uzmanı ve Çikomania Kafe sahibi Derya Akciğer, işitme engelli gençlere çikolata yapmayı öğretti.
Büyükşehir Belediyesi Engelliler Dairesi Başkanlığı ile çikolata uzmanı Derya Akciğer, işitme engelli gençler için anlamlı bir işbirliğine imza attı. Akciğer'in işlettiği Çikomania Kafe'de bir araya gelen 6 işitme engelli genç, hayatlarında ilk kez çikolatayla bu kadar yakından tanıştı. Engelliler Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü Manolya Karaoğlan'ın da eşlik ettiği gençler, kendi elleriyle çikolata yaptılar. Bazılarının daha önce televizyon ekranlarında gördükleri, bazılarının ise ilk kez karşılaştıkları çikolata yapımından oldukça heyecanlanan işitme engelli gençler, büyük bir mutluluk yaşadı.
Çikolata yapım aşamasına geçmeden önce gençlere kısa bir bilgi veren Derya Akciğer, "Biraz sonra hepiniz temel çikolata yapmayı öğreneceksiniz. İnşallah bu hepinize bir ışık verir. Belki de bundan sonraki mesleğinizi bu yönde seçersiniz. Çikolatanın her halini göreceksiniz. Şu anda temel eğitimi ile başlayacağız" dedi.
Daha sonra kafenin imalathane bölümüne geçen gençler, Akciğer'in yönlendirmesi ve işaret dili öğretmenlerinin yardımıyla ilk kez çikolata yapmanın tadına vardılar. Yapım aşamasında oldukça eğlenceli anlar geçiren gençler, önce mermere döktükleri sıcak çikolata soğuttular, daha sonra da bunu kalıplara dökerek çikolata yaptılar.
"Çikolata yapmak yemekten daha güzel"
İlk kez çikolata yapmanın heyecanını yaşayan işitme engelli gençler, duygularını gazetecilerle paylaştılar. İlk kez çikolata yapmaktan çok mutlu olduklarını ve çok beğendiklerini dile getiren gençler, televizyonda daha çikolata yapımıyla karşılaştıklarını ama ilk kez yaptıklarını söylediler. "Önce yapamayacağımızı düşündük, çok da heyecanlandık ama şimdi az çok yaptık ve bu mutluluğu tattık" diyen gençler, "Çikolata yapmak yemekten daha güzel ve daha zevk vericiydi" dediler.
Çikolata yaparken hayal dünyasına daldıklarını da ifade eden gençler, özellikle bu alanda ileride bir iş imkanına kavuşup kavuşamayacaklarını düşündüklerini vurguladılar. İşitme engelli gençler, bugüne kadar her yerde gördükleri çikolataya bundan sonra artık daha farklı bakacaklarının altını çizdiler.
"Amacımız, gençlere ışık olmak"
Çikolata uzmanı Akciğer ise Büyükşehir Belediyesi'nin özellikle engellilere yönelik çok güzel çalışmaları olduğunu duyduğunu ve bu çalışmalara kendisinin de katkı vermek istediğini söyledi. Akciğer, "Gençlerimize hem güzel vakit geçirtip hem belki bir yol açılır, bir fikir doğar amacıyla yola çıktık. İşbirliği içerisinde güzel bir projeye daha imza atmış olduk" diye konuştu.
İşitme engelli gençlerle yaptıkları çalışmayla ilgili bilgi de veren Akciğer, gençlere önce çikolata ve nasıl yapıldığını anlattığını, ardından da temel anlamda kalıp çikolata yapmayı öğrettiğini söyledi. Akciğer, kendisinin de bu işe başladığında çikolatanın temel eğitimini aldığını ve sonuçta bugünlere geldiğini kaydetti. Kendi yolunun gençler için de bir ışık olabileceği düşüncesiyle hareket ettiğini belirten Akciğer, "Bu çerçevede gençlerimize şu anda çikolatanın temel eğitimini verdim. Bundan sonra geliştirip geliştirmemek tamamen kendilerine kalmış ama ben her zaman onların yanındayım. Hem mutlu olsunlar hem de belki gelecekte onlar için bir ışık kaynağı olur, güzel şeylere vesile olmuş oluruz" ifadelerini kullandı.
İşitme engelli gençler, daha sonra kendi elleriyle yaptıkları çikolataların tadına baktılar.