İşitme Engelli Vatandaşlara Hizmet İçin İşaret Dili Öğrendiler

Eskişehir'de İl Sağlık Müdürlüğü'nün farklı kademelerinde hizmet veren 22 sağlık çalışanı, işitme engelli vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek...

Eskişehir'de İl Sağlık Müdürlüğü'nün farklı kademelerinde hizmet veren 22 sağlık çalışanı, işitme engelli vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek için işaret dili öğrendikten sonra başarı sertifikalarını aldılar.

Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı'nın (BEBKA) 2016 yılı teknik destek programı çerçevesinde uygulamaya konulan "İşaret dili tercümanlık eğitimi projesi" meyvesini verdi. Daha önce "Sağlıkta tüm engelleri kaldırıyoruz" projesi ile engelli vatandaşların yardımına koşan Sağlık İl Müdürlüğü, bu proje ile de işitme engellilerin adeta hayatlarını kolaylaştıracak. Proje kapsamında tercümanlık eğitimi alan sağlık personelleri; Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü, Eskişehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı kamu hastaneleri, Sağlık Müdürlüğü bünyesinde bulunan 112 Ambulans Servisi, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve engelli koordinasyon merkezi bünyesinden seçildi. Proje kapsamında; işitme engelli vatandaşlara sağlık danışmanlığı, sağlık kurumlarından randevu alınması, tercüman eşliğinde evlerinden alınıp sağlık kurumlarında muayene ettirilmesi, tedavi için gerekli ilaç ve tıbbi malzeme alımı, tekrar evlerine bırakılması, sağlık kurumlarında yatan hastalar için tedavi süreçlerinin tercüman eşliğinde yapılması, 112 acil çağrılarda ilk müdahalelerin tercüman refakatinde veya gözetiminde yapılması, herhangi bir afet durumunda UMKE tarafından işitme engelli vatandaşlara tercüman sağlık personeli tarafından medikal müdahale yapılması, halk sağlığı konusunda işitme engelli vatandaşların bilgilendirilmesi yer alıyor.

"Engelli vatandaşlarımıza farkındalık oluşturmaya devam ediyoruz"

Bugün Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sürekli Eğitim Merkezi'nde yapılan törenle, proje kapsamında eğitim alan 22 sağlık çalışanının sertifikaları verildi. Törene; Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Eskişehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, Sağlıkta Tüm Engelleri Kaldırıyoruz Projesi Koordinatörü Enis Kazım Sezgin ve sağlık çalışanları katıldı.

Törende konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu, Türkiye'de ilk defa böyle bir eğitimin yapıldığını söyledi. Osmangazi Üniversitesi'ne teşekkür eden Mumcu, "Biz 2 yıldır, "Sağlıkta tüm engelleri kaldırıyoruz" projesi ile engelli vatandaşlarımız için zaten bir farkındalık oluşturmuştuk. Bu eğitimle birlikte de işitme ve konuşma engelli vatandaşlarımızın sağlık hizmetine daha iyi ulaşmaları ve dertlerini daha iyi anlatabilmeleri için bir proje yaptık. Aynı zamanda Sağlık Müdürlüğümüzde bizim işaret dili eğitimlerimiz de devam ediyor. Ama bu eğitim özellikle tercümanlık eğitimi" dedi.

"Bu tür çalışmalara her zaman devam edeceğiz"

Törende konuşan ESOGÜ Rektörü Rrof. Dr. Hasan Gönen ise, sertifika alan sağlık çalışanlarını kutladı. Konuşmasında üniversite olarak her zaman engelliler için hazırlanan farkındalık projelerine destek vereceklerini belirten Rektör Gönen, "Bu tür çalışmalara her zaman devam edeceğimizi bilmenizi isteriz. Çünkü bir üniversitenin, içerisinde bulunduğu toplumun bütün problemlerini çözmek veya liderlik etmek diye bir borcu bulunuyor. Dolayısıyla biz Osmangazi Üniversitesi olarak bu borcumuzu ödemek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu eğitimin gerçekleşmesine katkıda bulunan bütün görevlilerimize teşekkür ediyorum. Mezun olan bütün arkadaşlarıma başarılar diliyorum ve hepinizi tek tek kutluyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından 22 sağlık çalışanına sertifikaları verildi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !