Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Trabzon İl Başkanlığı üyelerinden Avukat Mesut İskenderoğlu, anayasa değişiklik metni için nihai kararı vermek üzere milletin 16 Nisan günü sandığa gideceğini hatırlatarak, "Devletin daha hızlı ve adil bir şekilde çalışması için cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin geçmiş yaşanmışlıklardan da dersler çıkarılarak tercih edilmesi önemli bir karardır" dedi.
Ülkenin siyasi tarihinde birçok krizlerin yaşandığına dikkat çeken İskenderoğlu, "Ülkemizin siyasi tarihine baktığımızda birçok aksaklıkların, krizlerin yaşandığını görüyoruz. Özellikle koalisyon dönemlerinde ülkenin zaman kaybettiği, yine cumhurbaşkanı ve hükümet arasında dönem dönem ciddi sorunların yaşandığı ve bunların zafiyete neden olduğunu görüyoruz. Devletin daha hızlı ve adil bir şekilde çalışması için cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin geçmiş yaşanmışlıklardan da dersler çıkarılarak tercih edilmesi önemli bir karardır. Bizlerin önemle üzerinde durduğumuz nokta, hükümet sistemleri hangisi olursa olsun hepsinin hukuk devleti çerçevesinde hareket edeceği hususudur. Fakat bu konuda bizce yanlış yönlendirmeler mevcuttur. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi şu anki sistemimizden farklı olsa da tüm işlemleri her halükarda hukuk denetiminde olacaktır. Sanki cumhurbaşkanlığı sisteminde hukuk denetimi yokmuş gibi söylemlerin gerçekçi olmadığı kanaatindeyiz. Zira cumhurbaşkanının hükümetiyle icraya yönelik tüm işlemlerine karşı ilgililerin dava açma hakkı bakidir. Eğer bir hukuka aykırılık varsa yerel mahkemelerde ve Anayasa Mahkemesinde ilgili işleme karşı dava açılabilecektir. Hatta cumhurbaşkanının belli suçlardan yargılanmasının önü bile açılacaktır. Her alanda olduğu gibi devlet işleyişinde de istikrar ve hızla iş yapmak önemlidir. Cumhurbaşkanlığı sisteminin hukuk düzeni için ama bürokrasiye boğulmadan hızlı ve etkin bir çalışma şeklini içerdiği açıktır. Koalisyonların olmadığı, iş başına gelen kişinin zaman kaybetmeden halktan aldığı yetkiyle işine odaklanmasına imkan tanıyan bir sistemdir. Halkın iradesiyle 5 yıllık bir dönem için seçilecek, anayasanın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine ve diğer hukuk kurallarına göre çalışacak, kendisi ve yaptığı işler hukuk ve yasama denetimine açık olan kişiye tek adam mı yoksa has adam mı denileceğine inşallah referandumda halkımız nihai kararı verecek" diye konuştu.
Herkesin bu süreçte samimiyetle, sağduyuyla davranması gerektiğini ifade eden İskenderoğlu, "Herkesin anayasa hakkında görüşlerini beyan etmesi en doğal hakkıdır. Ancak insanları yanıltma pahasına bu hakkının kullanılması doğru değildir. Bir kısım meslek örgütlerinin başında bulunan kişilerin üyeleri arasında evet diyecek binlerce kişi varken, bunların iradelerini hiçe sayarak cumhurbaşkanlığı sistemiyle tek adamlık gelecek söylemlerinde bulunmaları inandırıcılıktan uzaktır. Herkesin samimiyetle, sağduyuyla bu süreçte davranması büyük önem arz etmektedir. Henüz daha 7 ay önce yaşadığımız darbe girişiminin ardından iyice ortaya çıktığı üzere devletimizin içine çöreklenmiş FETÖ gibi örgütler devletin yapısına ciddi şekilde zarar vermişlerdir. İşte hem uzun yıllardır ülkemizdeki istikrarsızlıklara neden hükümet sistemine bağlı nedenlerin değiştirilmesi hem de yeni sistemle devlet teşkilatının daha hızlı sağlamlaştırılması için bu anayasa değişikliğinin gerekli olduğunu düşüyoruz. Bu ülke, bu ülkeye vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkesindir. Hukuk, anayasa, kanunlar hepimiz içindir. Umuyoruz ki referandumla halkımızın anayasa değişikliğini onaylamasının ardından ülkemiz daha güçlü ve adil bir devlet olacaktır. Bizler ve çocuklarımızın buna büyük ihtiyacı vardır. Allah hak ve hukuktan ayırmasın" dedi.
İHA