Türkiye sabah saat 04.17’de meydana gelen Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7,4 şiddetindeki depremle sarsıldı. Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Hatay, İskenderun, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa’da ve çevre illerde yoğun bir şekilde hissedilen depremde çok sayıda yıkım ve can kayıpları oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açıklamada bulunarak an itibariyle 284 can kaybı ve 2 bin 323 yaralı 1 bin 710 yıkılan bina olduğunu açıkladı. Oktay, Hatay İskenderun Devlet Hastanesi’nden yıkımın söz konusu olduğunu, enkaz altında olan sağlık çalışanları ve hastalar ile ilgili AFAD ekiplerinin arama kurtarma çalışması yaptığını söyledi. Oktay ayrıca Adıyaman Devlet Hastanesi’nde de yıkımın olduğunu ancak burada çalışanların ve hastaların tahliye edildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, uluslararası yardım talepleri olduğunu, ilk etapta arama kurtarma ekibi ve medikal boyutunda taleplerin iletildiğini belirtti.
“Okullarda sıkıntı yok!”
Cumhurbaşkanı Fuat Oktay, deprem bölgelerindeki okullarda bir iki okulun depremden etkilendiğini, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in sahaya gitmek üzere yola çıktığını, yurtlar ve pansiyonlarda yıkımın söz konusu olmadığını belirtti. Depremde hasar görmeyen kapalı spor salonları ve okulların barınma amaçlı kullanılacağını duyurdu.
Türk Tabipler Birliği: Acil Olmayan Hastalar Hastanelere Gitmesin!
Türk Tabipler Birliği, deprem bölgelerindeki sağlık hizmetlerinde herhangi bir aksama yaŞanmaması için durumu acil olmayan hastaların hastanelere başvurmaması çağrısında bulundu. Tabipler Birliği ayrıca, emek-meslek örgütleri tarafından kriz masaları oluşturulduğunu, deprem bölgelerinde gönüllü görev almak isteyen hekimlerin illerindeki tabip odalarına başvurmalarını duyurdu.
Kızılay Başkanı Kınık’tan Kan Bağışı Çağrısı!
Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Güneydoğu bölgemizi derinden etkileyen bir deprem yaşadık. AFAD koordinasyonunda çalışmalarımız devam ediyor. Ulusal beslenme barınma ve kan hizmetleri rezervlerimizi değerlendiriyoruz. Deprem bölgelerindeki kan bankalarındaki ulusal stoklarımız ilk etapta vermek için yeterli ancak gün ışımasıyla beraber bütün Türkiye’yi ülke çağında kan bağışına davet ediyoruz. Deprem bölgelerine ilave kan ve kan ürünleri sevkiyatı yapıyoruz. Deprem bölgelerine farklı amaçlar için il dışlarından ulaşmaya çalışan vatandaşlarımız lütfen trafik ikazlarına uyun, yol şartları çok kötü ve riskli. Telefon aracılığıyla ailelerine ulaşamamış ve yola çıkmak isteyen vatandaşlarımızın biraz sabırla beklemelerini tavsiye diyoruz” dedi.
Kandilli Rasathanesi: 17 Ağustos Depremi’nden Sonraki En büyük Deprem!
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Kahramanmaraş pazarcık merkezli 7,4 şiddetindeki depremin Kıbrıs, Irak ve Suriye’de de hissedildiğini belirterek şunları söyledi: “Deprem lokal olarak 7,4, moment olarak 7.7 büyüklüğündedir. İl sınırlarında olan bir depremdir. 95-100 civarında artçı şokun 53 tanesi 4’ün üzerindedir. 7 tanesi 5 şiddetindedir. Bir tane de ana artçı şok 6.6 büyüklüğünde olmuştur. Bu artçılar önümüzdeki günlerde büyüklüğünü azaltarak devam edecek, aylarca sürebilir. Deprem bölgelerindeki vatandaşlarımız olası artçı sarsıntılara hazır olmalı, hasarlı binalarına girmemeliler ve AFAD yetkililerine kulak vermeliler. Doğu Anadolu fayı üzerinde tarih boyunca depremler yaşadık oldu ve bundan sonra da olacak. İnsanların gözü hep Marmara’ya dikilmişken, biz düzenlemiş olduğumuz toplantılarda Doğu Anadolu fayı üzerinde, Kuzey Anadolu fayında doğu kesimlerinde deprem olabileceğine yönelik uyarılarımızı yapmıştık. Depremin nerede ne zaman olacağından çok biz depreme ne kadar hazırız üzerine çalışmalar yapıyoruz, yapılmalıdır. Türkiye’nin herhangi bir yerinde herhangi bir zaman bu büyüklükteki depremlerle karşılaşmamamız sürpriz değildir” açıklamasında bulundu. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)