Hem sağlık hem de lezzet açısından büyük ilgi gören İspir fasulyesi için hasat dönemi başladı. İspir fasulyesinin yüksekte ve doğal kaynak alabalık suları ile sulanarak yetiştirilmesi, fasulyeye ayrı bir lezzet katıyor.
Türkiye'nin en lezzetli organik fasulyesi olan İspir kuru fasulyesi, Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştiriliyor. Şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor.
Erzurum'un İspir ilçesi Yeşilyurt köyünde fasulye üretimi yapan Hüseyin Pehlivan, İspir fasulyesinin yüksek kesimlerde ve doğal kaynak alabalık suları ile sulanarak üretildiğini söyledi. Üretim şartlarının lezzeti etkilediğini de sözlerine ekleyen Pehlivan, "İspir fasulyesi daha çok taşlı topraklarda yetişmektedir. Yabani bir fasulye olan İspir fasulyesinin verimi çok düşüktür. Ekiminden itibaren zorlu bir üretim aşamasından geçen İspir fasulyesi topraktan çıktığı gibi çapa yapılmaktadır. İspir fasulyesi kabuğundan ayrıldığı zaman, fasulyelerde kırmızı beneklerin olması gerçek İspir fasulyesi olduğunu gösteriyor" dedi.
Ünü ülke sınırlarını aşan İspir fasulyesi başta Avrupa olmak üzere İran, Irak, Rusya, Çin ve daha bir çok ülkeye ihraç ediliyor. Piyasada İspir kuru fasulyesi adı altında bir çok yabancı ırk fasulye satıldığını dile getiren üreticiler, gerçek İspir fasulyesinin İspir'den alınması gerektiğini söylüyorlar.
İHA