İspir Sırakonak Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Sırakonak Köyü son dakika gelişmeleri, Sırakonak Köyü ne özgü yemekler, İspir Sırakonak Köyü nün tarihi, Sırakonak Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Sırakonak Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Sırakonak Köyü , Erzurum ilinin İspir ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Sırakonak Köyü Resimleri ve Sırakonak Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
İspir Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? İspir Erzurum Arası Kaç Km? İspir Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve İspir Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında İspir Sırakonak Köyü Köyünde doğan biri var mı? İspir Doğumlu Ünlüler Kimler?
Sırakonak, Erzurum ilinin İspir ilçesine bağlı bir mahalledir.
Yerleşimin Cücebağ mahallesinde 10-11. yüzyıl dolaylarında Gürcü krallığı döneminde yapıldığı düşünülen kilise bulunmaktaydı. Bu yapı 1964 yılında yapılan tadilatla camiye dönüştürülmüştür. Osmanlı döneminde Ermeni nüfusun yaşadığı önemli bir yerleşim birimi oldu. 1574 yılı tahrir defterinde yerleşim, "Hoduçur" adıyla Pertekrek sancağına bağlı 334 hanenin bulunduğu bir köy olarak belirtilmiştir. Hane sayısı dikkate alındığında bu tarihte köyde tahminen 1800 dolaylarında kişi yaşamaktaydı[1]. Daha sonraki döneminde "Hodiçor" adıyla da anılan yerleşim Keskim (Yusufeli) kazasının nahiyelerinden biri olarak görülmektedir. 1910 yılına ait "Keskim Kaza Raporu"nda, yerleşimin murahhas vekilinin Turuşyan Arvin Efendi olduğu ve Hadiçor nahiye merkezinde Ermeniler'e ait Katolik okulu bulunduğu belirtilmektedir. 1915 yılında gerçekleşen tehcir sebebiyle Ermeni nüfus yerleşimden ayrılmıştır. Osmanlı dönemi yazışmalarına göre 1399 erkek 2185 kadından oluşan Ermeni nüfus Diyarbakır taraflarına gönderilmiştir[2]. Ermenilerden sonra, köye Çamlıhemşin, Hisarcık Kale-i Bala ve Hemşin köylerinden gelenler yerleşmiştir. Yerleşim, Yusufeli'nin 1925 yılında Erzurum'dan ayrılmasına kadar bu kazanın nahiyelerinden birini oluşturdu.
Yerleşim günümüzdeki adını iki üç katlı taş ev yapısındaki konaklardan almıştır.
Erzurum iline 200 km, İspir ilçesine 50 km uzaklıktadır. Yerleşim dağınık bir yayılış göstermektedir. Sırakonaklar deresinin kıyısında bulunan birkaç mahallenin birleşmesiyle muhtarlık tesis edilmiştir. yerleşim Soğanlı dağı eteklerinde yer almaktadır.
Mahallenin iklimi, karasal iklimin tersine yazları kurak geçmemektedir.Bu durum Karadeniz Bölgesi'ne yakınlığından da kaynaklanır.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca son yıllarda turizm de gelir kaynaklarından birini oluşturmaya başlamıştır. Kaçkar dağlarına tırmanış rotasında olması ve buradaki buzul göllerinin varlığıyla turizm gelişmekte olup, pansiyonculuk da gelir kaynağı oluşturmaya başlamıştır.
Mahallede ilk ve ortaokul bulunmakla birlikte faal olmayıp taşımalı eğitimden faydalanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Mahallede sağlık evi var ve görevli hemşire bulunmaktadır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol Dereağzı mevkiine kadar asfalt olup geri kalan ulaşım yolu stabilizedir. Mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.