Dr. Arş. Gör Öykü Turunç, İsrail’in COVID-19 çalışmaları kapsamında sağlık personeline yönelik hiçbir şekilde finansal ve lojistik destek sağlamadığını, çocuk bakımına yönelik de kolaylaştırıcı bir mekanizma kurmadığını ortaya koydu.
Türk Tabipleri Birliği’nin süreli yayınlarından Toplum ve Hekim Dergisi’nin Eylül-Ekim 2021 sayısı yayımlandı. Editörlüğünü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun yaptığı “COVID-19 Pandemisinde Sağlık Sistemleri” başlıklı dosyanın üçüncü bölümünde yedi yazı yer alıyor. Dosyada pandemi sürecinde sağlık sistemleri Polonya, Yeni Zelanda, İsrail, İngiltere, Katar, Kanada ve İtalya örnekleri üzerinden inceleniyor. Derginin en çarpıcı çalışmalarından biri de Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalında görevli Dr. Arş. Gör Öykü Turunç yaptı. İsrail’in pandemi çalışmalarını araştıran Turunç, ilginç detaylara ulaştı.
4 Mart tarihinde Hükümet, tüm sağlık çalışanlarının yurtdışına çıkışını yasakladı. Pandemi boyunca, İs- rail Hükümeti yoğun yük altında çalışmak zorunda olan sağlıkçılara hiçbir şekilde finansal ve lojistik destek sağlamamış olup, çocuk bakımına yönelik de sağlık çalışanlarına kolaylaştırıcı bir mekanizma oluşturmamıştır. Ayrıca sağlık çalışanlarında artan enfeksiyon hızı ve sonuç olarak artan karantina uygulamaları nedeniyle, sağlık emek gücününün desteklenmesi adına tıp fakültesi öğrencileri kısa bir eğitimden geçirilip pandemi servislerinde çalıştırılmaya başlanmıştır. Uzmanlık eğitimine başla- yacak olan mezun olmuş tıp fakültesi öğrencileri- nin de pandemi servislerine çekilip burada hizmet vermeleri sağlanmıştır
İlk Sınır Trafiği Kontrol Altına Alındı
İsrail Hükümeti’nin pandemiye yönelik ilk önlemleri sınır trafiği kontrolüne yönelikti. Hükümet ilk önce, 26 Ocak’ta, Çin’e gerekli olmayan ziyaretlerin erte- lenmesine yönelik duyuruda bulundu. Takip eden süre içerisinde, 30 Ocak’ta, Çin’den İsrail’e olan uçuş- ları engelledi, 17 Şubat’ta sınır trafiği önlemleri genişletilerek Tayland, Hong Kong, Makao ve Singapur kalkışlı uçuşların İsrail’e gelişini engelledi. 21 Şubat 2020’de, İsrail’de ilk COVID-19 tanısı, Di- amond Princes yolcularından birine konuldu. İlk vakanın ortaya çıkmasından sonra İsrail, Güney Kore’den ve Japonya’dan gelen ya da bu ülkelerde son 14 gün içerisinde bulunmuş olan, İsrail’de ika- met etmeyen ya da İsrail vatandaşı olmayan kişi- lerin ülkeye girişlerini engelledi ve bu ülkelerden gelmiş olan vatandaşlarına zorunlu 14 günlük ka- rantina uygulamasına başladı. 26 Şubat’ta ise İsrail Hükümeti yurtdışına olan tüm uçuşların ertelen- mesine yönelik vatandaşlarına çağrıda bulundu. 9 Mart’ta yurtdışından gelen tüm kişilere 14 günlük ev karantinası uygulaması getirildi ve 12 Mart’ta eğitim kurumları kapatılarak uzaktan eğitime ge- çildi. Günlük vaka sayısının 100’ün üzerine çıktığı 19 Mart’ta tüm ülkede olağanüstü hal ilan edildi ve 20 Mart’ta COVID-19 nedenli ilk ölüm gerçekleşti. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)