İskitler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği bölümü öğrencilerinin mezuniyet töreni, eğitimlerinin büyük kısmını geçirdikleri Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'nda yapıldı.
İtfaiye Dairesi Başkanı Celil Sipahi, törende yaptığı konuşmada, bir yandan gençleri mezun etmenin sevincini, bir yandan da ayrılmanın burukluğunu yaşadığını kaydederek, "Bugün, ilk yıllarını okullarında, son yılı staj olmak üzere diğer 3 yılını da İtfaiye Merkezimizde uzman eğitim kadromuzun rehberliğinde eğitim alarak geçiren 34 genç meslektaşımı mezun etmenin haklı gururunu yaşıyorum" ifadelerini kullandı.
Yapılan çalışma ve sarf edilen emeğin hedefe ulaşacağından umutlu olduğunu belirten Sipahi, "Ben inanıyorum ki, yine yollarımız bir yerde birleşecek, bunun için ben de çalışarak çaba sarf edeceğim" diye konuştu.
Törenin ardından, son sınıfların yangın söndürme, trafik kazalarına müdahale gibi olaylara aktif olarak katıldıkları çalışmalar ve tatbikatlardaki başarıları dikkate alınarak yapılan değerlendirmede ilk 3 sırayı alan itfaiyeci adaylarına, başarı belgeleri verildi. Sipahi, İtfaiye Daire Başkanlığı'nın uzman eğitmenlerine de teşekkür belgesi verdi.
Mezun olan 34 kişiden sadece 8'inin kız olmasına rağmen, eğitim dönemi sonunda başarı değerlendirmesinde ilk 3 sıra, kız öğrencilerin oldu. Mezunlar arasında birinci olan Buse Sevilmiş, ikinci Gamze Ak ve Esma Bekkaya'nın başarı belgeleri, Sipahi ile İskitler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Vahap Yavuz tarafından takdim edildi.
Tüm öğrencilere diplomalarının verilmesinin ardından, tören, baretlerin havaya fırlatılmasıyla sona erdi.
"Başlarda biz kızlara başarılı olup olamayacağımız konusunda şüpheyle bakıyor ve dışlama eğilimi gösteriyorlardı"
Öğrencilerden Merve Coşkun, itfaiyecilik mesleğini bilerek seçtiğini söyleyerek, "Öğrenim süresince mesleğe olan sevgim, artarak çoğaldı. Yangın söndürme, trafik kazalarına müdahale ve hayvanların sıkıştıkları veya mahsur kaldıkları yerlerden kurtarılması gibi çalışmalara katıldık. Belediyeler, BOTAŞ ve havaalanları gibi yerlerde çalışma alanlarımız oldu. Umut ediyorum ki mesleğimi yapma fırsatı bulurum" şeklinde konuştu.
"İtfaiyeciliği çok seviyorum" diyen Merve Ala ise, "İlk önceleri biz kızlara başarılı olup olamayacağımız konusunda şüpheyle bakıyor ve dışlama eğilimi gösteriyorlardı. Teori ve pratikte gösterdiğimiz başarılı olduğumuzu, hatta onlardan daha iyi olduğumuzu gören erkek arkadaşlarımız, artık bize saygı duyuyorlar" ifadelerini kullandı.
"Amacım İtfaiyecilik Yüksek Okulu'na girmek"
Esma Bekaya da babası itfaiyeci olduğu için bu mesleği bildiğini ve seçiminde de babasının katkısı olduğunu kaydetti. Bekaya, severek, isteyerek okula girdiğini ve başarıyla bitirdiğini belirterek, "Şimdi amacım, İtfaiyecilik Yüksek Okulu'na girerek, oradan da mezun olup, mesleğime en iyi şekilde başlayabilmek" değerlendirmesinde bulundu.
Ramazan Göçmen ise, itfaiyeciliğin, çocukluktan beri hayali olduğunu vurgulayarak, "İtfaiyeciliğe beni çeken, belki de macera tutkumdu. İtfaiye araçları, itfaiyeci kıyafetleri, beni cezbeden yönlerdi. Okulda ve itfaiye merkezinde gördüm ki, bu meslek sadece görünüşten ibaret değil. Bazı zorlukları var ama zor duruma düşen insanlara yardım etmek ve onları zor durumdan kurtarmak, ayrı bir mutluluk veriyor. Şimdi mesleği daha iyi tanıyor, kendime güveniyor ve meslekte başarılı olacağıma inanıyorum" dedi.
Diploma törenine, İtfaiye Dairesi Başkanı Celil Sipahi, İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Bölümü öğretmenleri, mezunlar ve aileleri katıldı.
İHA