İvrindi Karaçepiş Köyü

Karaçepiş Köyü haberleri, İvrindi Karaçepiş köyü güncel son dakika gelişmeleri, Karaçepiş köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Balıkesir Köyleri Arasında yer alan Karaçepiş köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

İvrindi Karaçepiş Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Karaçepiş Köyü son dakika gelişmeleri, Karaçepiş Köyü ne özgü yemekler, İvrindi Karaçepiş Köyü nün tarihi, Karaçepiş Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Karaçepiş Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Karaçepiş Köyü, Balıkesir ilinin İvrindi ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Karaçepiş Köyü Resimleri ve Karaçepiş Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İvrindi Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? İvrindi Balıkesir Arası Kaç Km? İvrindi Hava Durumu? Balıkesir Köyleri ve İvrindi Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Balıkesirlı iseniz Balıkesir Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Balıkesirlı Ünlüler arasında İvrindi Karaçepiş Köyü  Köyünde doğan biri var mı? İvrindi Doğumlu Ünlüler Kimler?

İvrindi içesine bağlı bir mahalledir.Köyün kuruluş tarihi tam olarak bilinmemektedir. köyü Karakeçili aşiretinden gelen ve buraları yurt edinen Yörüklerden oluştuğu bilinmektedir. köyün 1984 yılında yıkılan eski cami ve bu caminin yapım tarihide bilinmemekte idi. Yıkılmadan önce caminin üzerinde yazılan yenileme tarihi hicri 1350 yılını göstermesi de caminin ve mahallenin çok eski bir yaşam yeri olduğunu göstermektedir. Nüfus Müdürlüğü kayıtlarına göre de, ilk kayıta 1830 yıllarında Ümmühan adında ve baba adı Ali anne adı Hatice olan ve daha sonraki kayıtırlar da bu şahısın çocuklarının Çiftçi soyadını aldığı görülmektedir. Buda mahallenin ilk kurucularının Çiftçiler sülalesi olduğunu anlaşılmaktadır. Daha sonra 1842 doğumlu Ahmet ve Gılmen Oğlu İbrahim ismindeki şahsın çocukları ve yine 1842 itibarı ile kayıtlarına rastlanan Keşkekçi, 1853 yılında Taşkınlar (paşalar) ,1863 Kavalcı, 1865 Taşçılar ve 1867 Sarılar 1868 Özdemir, 1877 Gündoğanlar, 1878 yılında da Bakırlılar sülalesi görülmektedir.Ayrıca Kaygısız sülalesi (Ahmet Usta) net tarihi bilinmemektedir. Tabi bu günümüze aktarıla bilen kayıtlar. Bir de bu kayıtlardan öncesi olduğu düşünülmektedir. Köy yıllar boyu bölgede tarım ve hayvancılık merkezi olmuştur. Eskilerin anlattığı rivayetlere göre mahallenin 1960'lı yıllara kadar mahallenin içine kadar giren ormanlarla çevriliydi. Daha sonraları bu orman örtüsü insan eliyle yok oldu. Tabi bunda o zamanlar yetiştirilen keçi sürülerinin de etki az olmadı. Kurtuluş savaşı yıllarında mahallenin büyük olması ve çevreye göre her tarafının acık olması, saldırı imkanının zor olmasından Askeri karakol kurulmuştur. Fakat daha sonra mahallenin şu anki ilçesi olan İvrindi'ye taşınmıştır. köyün ADI köyün ilk adı anlatılanlara göre Yeşiloba mahallesi olduğu rivayet edilir. köyde o zamanlar her yer ağaçlık ve yeşilliktir. köyün halkının o tarihlerde yerleşik hayata tam ayak uyduramamış, eski işleri olan keçi ve koyun yetiştiriciliğine devam etmektedir. Bu tarihlerde mahallenin adı Yeşiloba olarak anılmaktadır.Daha sonra buradaki keçi sürülerinden birisinin sahibi sürüsünde bulunan oğlaklarını komşu köye satmıştır. Otlak bulamayan oğlaklar (eski adıyla çepiş)(Çepiş=dişi keçi yavrusu) mahalleye sürekli kaçmaları sonucunda, Çepişleri alan şahıs sürekli kaçan Çepişlerin peşinden mahalleye gelir olmuş. Nereden geldiğini de soranlara "Benim Karaçepişlerin mahallesinden" dermiş, Bu da zaman içinde mahallenin isminin civarda Karaçepişlerin mahallesi diye anılmasına sebep olmuştur. Daha sonraları da şimdiki adı olan Karaçepiş mahallesi olarak anılmıştır.
Marmara Bölgesinin Güney Marmara Bölümünde bulunur.Balıkesir'in batısında ortalama yükseltisi 700 metre olan bir bölgede bulunur. Ayrıca bulunduğu bölgeden Gönen Çayı akar. Verimli arazisi sulak otlakları vardır. Karaçepiş göleti İvrindi'nin sayılı göletlerindendir. Balıkesir il merkezine 43 km, İvrindi ilçesine 6 km. uzaklıktadır.
Mahallenin iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır.Yağış ise daha çok bahar aylarında alır.İklimin elverişli olması nedeniyle toprak verimlidir. Kısa zaman öncesine kadar etrafı çam ağaçları ile çevrili bir köy olmuştur.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Mahallede tarım çok gelişmiştir. Gelişimdeki etken ise buraya yapılan Karaçepiş Göletidir. Sulama amaçlı olarak yapılan göletten İvrindi ve diğer köylerde yararlanmaktadır.Yeni yapımına başlanan baraj oldukça büyük olup 5 yıla kadar bitmesi planlanıyor ve bu süreç içerisinde köylüye iş imkanıda sağlıyor.
Mahallede tarım denince eskiden ilk akla gelen tütüncülük ve bakliyattı. Fakat tütün işi çok zahmetli bir işçilik istediği için ve zamanla gelen kotalar ve gelişen teknoloji nedeni ile tütün üreticiliği bitmek üzeredir. Tabi bunda köye yapılan sulama göletinin payı da çoktur. Daha önceki yıllarda sulama işi Madra çayı önüne köy imecesi ile kurulan bent sayesinde yön değiştirilen suyun arklara alınması ile yapılmakta idi. Fakat gölet yapıldıktan sonra sulama alanının daha da genişlemesi ile tarımda büyük değişiklikler meydana geldi. Gelişen teknolojiyle de artan traktör ve ekipmanları ile kendini geliştiren köy halkı, alternatif ürünlere yöneldi. Böylece köy, ürün çeşitliliğini kazandı. Halen mahallede buğday, mısır, kuru fasulye, nohut, bakla, susam, ayçekirdeği gibi ürünlerin üretimi devam etmektedir. Sebze bakımından arazinin ovalık, verimli ve de sulak olmasından, ağırlıklı ürünler olarak salçalık, yemeklik domates ve biber üretilmektedir. Yine mahallede son yıllarda, turşuluk kornişon cinsi salatalık ve turşuluk sivri biber üretimi büyük artış göstermektedir. Mahalleye yapılan ağır tonajlı, bilgisayarlı kantar ve rampa sayesinde ürettiklerini pazarlamak için de büyük çaba sarf etmesine gerek kalmamaktadır. Mahalledeki üretimin bolluğu, ulaşım imkânlarının kolaylığı, kısacası tarımsal ürünler işleyen firmaların ihtiyaçlarına cevap verecek konumda olması sayesinde, firmalar tarafından cazibe merkezi olmaya başlamıştır. Sürekli artan imkanlar sayesinde Ceviz, Çam fıstığı gibi fidanlar dikilerek yeni çeşitler ile yeni tarıma yönlenmeside çok olumlu bir gelişmedir yeni yapılmakda olan barajın bitmesiyle daha da gelişip büyümesi beklenmektedir.
köyde Hayvancılık denince akla ilk olarak koyun yetiştiriciliği gelirdi. Bunun sebebi de ekilen tahılgillerin bolluğu ve otlakların çok olmasından kaynaklanmakta idi. Mahallede yetiştirilen koyun ırkları ise Merinos'tur. Mahallede, yıllardır keçi yetiştirilmemektedir. Koyun yetiştiriciliği eskiden çok cazip ve köy halkının çoğunluğu tarafından yetiştirilmekte idiyse de artık bu durum tamamen değişerek büyükbaş yetiştiriciliğine kaymıştır. Arazilerinin sulanabilirlik oranının artması ile ve silajlık hayvan yem bitkilerinin ekiminin yaygınlaşması ile, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin daha kolay ve masrafsız bir hal almıştır. Bu durum, koyun yetiştiriciliğini büyük oranda etkilemiştir. Hayvan yetiştiriciliğinin bu yön değiştirmesinde, sadece maddi olgular değil teknik gelişmeler de etkili olmuştur. Mahallede süt ırkı büyükbaş hayvan olarak; Hollanda cinsi sığırlar ve son zamanlarda devlet tarafından satılan süt ırkları bulunmaktadır. Ayrıca köylü tarafından süt mandırası da yapılmışsa da çevrede bulunan mandıraların çok olması nedeniyle faaliyete geçirilmemiştir. Yine son yıllarda mahallede, tavuk besi çiftlikleri kurulmuş ve tavuk besiciliği de yapılmaya başlanmıştır. Kümes sayısı her gecen gün artmaktadır. Yapılan kümeslerin modern ve büyük olması da köye ekonomik bakımdan katkı sağlamaktadır. Yine köy arazilerinde yetişen çiçek sayısının ve bitki örtüsünün bolluğu sayesinde arıcılık da yapılmaktadır.
Mahallede ilköğretim okulu vardır. 4 kahvehane,4 bakkal,1 berber salonu vardır. Mahalleye merkeze yakınlığından dolayı ebe verilmemektedir.Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur.(yeri ve yapımı düşünülüyor) Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrıca son yıllarda gelişmeye hızla devam eden mahallede 2 internet kafe 1 playstation salonu bulunmaktadır internet kullanımı artarak ilerlemektedir.

📷

İvrindi Karaçepiş Köyü Resimleri

Karaçepiş Köyü, Balıkesir ilinin İvrindi ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Karaçepiş Köyü Resimleri ve Karaçepiş Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

1

Balıkesir Haberleri

Balıkesir Belgeseli