İvrindi Topuzlar Köyü

Topuzlar Köyü haberleri, İvrindi Topuzlar köyü güncel son dakika gelişmeleri, Topuzlar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Balıkesir Köyleri Arasında yer alan Topuzlar köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

İvrindi Topuzlar Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Topuzlar Köyü son dakika gelişmeleri, Topuzlar Köyü ne özgü yemekler, İvrindi Topuzlar Köyü nün tarihi, Topuzlar Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Topuzlar Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Topuzlar Köyü, Balıkesir ilinin İvrindi ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Topuzlar Köyü Resimleri ve Topuzlar Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İvrindi Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? İvrindi Balıkesir Arası Kaç Km? İvrindi Hava Durumu? Balıkesir Köyleri ve İvrindi Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Balıkesirlı iseniz Balıkesir Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Balıkesirlı Ünlüler arasında İvrindi Topuzlar Köyü  Köyünde doğan biri var mı? İvrindi Doğumlu Ünlüler Kimler?

İvrindi içesine bağlı bir mahalledir.

Köy halkı göçebe Oğuz Boylarındandır.1860 lı yıllarda Bursa Valisi Ahmet Vefik Paşa'nın Bursa ve Balıkesir çevrelerinde yaşayan göçebe topluluklarının bulundukları bölgelere köyler kurarak yerleşik düzene geçmeleri konusunda çıkarmış olduğu kanun üzerine köy bugünkü yerine kurulmuştur.Kuruluşunda 9 haneden oluşan köy Dokuzlar Köyü olarak adlandırılmıştır.Daha sonraki yıllarda nüfusun artmasıyla beraber köy büyüyüp gelişmiş ve bugünkü Topuzlar Köyü ismini almıştır.Mahalledeki en eski yapılar 1890 lı yıllarda yapılan bugün de hala kullanılabilir durumda olan Köy Çeşmesi(sadece bu Çeşme, Çeşme olarak adlandırılır, ),1975yılında restore edilen Camii ve Deveci Ahmet lakaplı şahsa ait olan evdir.Ayrıca köye ait arazi içinde hangi döneme ait olduğu bilinmeyen iki adet mezarlık bulunmaktadır.Bu iki mezarlık bir yol güzergahı üzerindedir.bu yol üzerinde de yine tarihi bilinmeyen ve bugün hala kullanılan üç adet su kuyusu (Sele Nine Kuyusu,Ebeler Kuyusu ve Kocakuyu)bulunmaktadır.İnçayırı olarak adlandırılan mevkii de de küçük bir tepecik üzerinde kurulmuş, hangi döneme ait olduğu bilinmeyen yerleşim yerine ait kalıntılar da köy sınırları içindeki tarihi kalıntılardandır.Mahallenin hemen kuzeyinden geçen Osmanlı'lar döneminde yapılan ve Kurtuluş Savaşı sırasında Yunanlar tarafından üzerindeki bazı köprülerin yıkılması sonucu kullanılamaz hale gelen, 1938 yılında da üzerideki rayların sökülmesiyle tamamen kullanım dışına çıkan tren(MAVUN)yolu ve üzerindeki köprüler de mahalledeki tarihi eserlerden sayılabilir.Köy sınırları içinde üç adet yatır bulunmaktadır.Bunlar Sarı Dede,Şabulla ve Süt Dede dir.Süt Dede Debene Deresi denilen mevkidedir.Burada büyük bir çınar ağacının kökünden su çıkmaktadır.Yeni doğum yapan fakat sütü gelmeyen kadınların dua ederek bu kaynaktaki sudan içmesi halinde sütünün geleceğine inanılır. Şabulla(şıbıllı)Dede mahallenin yaklaşık bir kilometre kuzeyinde aynı isimle anılan bölgede bulunan yatırdır.Mahallede yağmur duası yapıldığı zaman yağmur yağması için ziyaret edilerek dua edilen bir yatırdır. Mahallenin nüfusu yaklaşık 1800 kişi civarındadır. Bu nüfusun yarıdan fazlası başta Edremit ve Ayvalık ilçeleri olmak üzere il içi ve dışındaki yerlerde yaşamaktadırlar.Mahallede yaşayanlarsa tarı m ve hayvancılık yaparak geçinmektedirler.
Mahalleden son yıllarda Edremit körfezine büyük göç yaşanmıştır.Mahallenin gelir kaynaklarından biri de çam fıstığıdır. Geçmiş yıllarda oluşturulan çam fıstığı ormanlarından her yıl önemli bir gelir elde edilmektedir. Mahallede şahıslara ait çok sayıda meyve ağacı bulunmaktadır. İlkbaharda Kıran denilen yer, mahallenin üst kısmından köye doğru bakıldığında mahallenin harika manzarasıyla izleyenleri hayran bırakır.
Köy halkı Anadolu Türkü Yörük,Oğuz boylarındandır. Çanakkale Savaşında mahalleden 2 kişi şehit olmuştur.Orak aşı: Ekinler olduktan sonra biçilmeye gidilir. Öğlen vakti tam güneş tepeye geldigi zaman evden getirilen bulgurun içine yoğurt katılarak orak aşı yapılır.
Dügünler genelde üç gün sürer. Düğün yemekleri Keşkek(Döğme), Bulgur pilavı ve Kuru fasülyedir.Balıkesir il merkezine 45 km, İvrindi ilçesine 13 km uzaklıktadır.
Mahallenin iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Mahallede ilköğretim okulu vardır fakat faal değildir. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

📷

İvrindi Topuzlar Köyü Resimleri

Topuzlar Köyü, Balıkesir ilinin İvrindi ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Topuzlar Köyü Resimleri ve Topuzlar Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

1

Balıkesir Haberleri

Balıkesir Belgeseli