"İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası" nedeni ile Medical Park Uşak Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr. Ahmet Çayakar bilgiler verdi.
İyot'un insan vücudunda beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroid hormonlarının önemli bir bileşeni olduğunu söyleyen Çayakar, bu hormonların vücudun tüm sistemlerinin büyüme ve gelişmesi için gerekli olduğunu vurguladı.
İç Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr. Ahmet Çayakar açıklamasının devamında şunları kaydetti; "İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları; doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklardır. Bebek ve çocuklarda, büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13.5 puan daha düşük olması, öğrenmeye yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinde sadece birkaçıdır. İyot yenilen gıdalardan ve içilen sulardan alınır. Deniz ürünlerinde (balık,yosun gibi), toprakta yeterli miktarda iyot bulunduğunda et, süt, yumurta ile tahıllarda ve diğer gıdalarda da bulunmaktadır.Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, ortalama günlük ihtiyaç olan 150 mikrogram iyot (bir toplu iğne başı kadar) yeterince alınamadığı için 740 milyon insanın guatrdan, dünya nüfusunun %54'nün ise iyot yetersizliği hastalılarından etkilendiği belirlenmiştir.Bu nedenle insanların evlerine aldıkları tuzun iyotlu olmasına dikkat etmeli ve mutlaka iyotlu tuz kullanmaya özen göstermeleri gerekmektedir.Tuzun iyot içeriğinin korunması için;koyu renkli ve kapaklı kavanozlarda,serin ve kuru yerde saklanmasına özen gösterilmelidir. Unutulmamalı ki; mutlaka iyotlu tuz tüketmeye özen gösterilmelidir. İyot yetersizliği önlenebilir zeka geriliğinin en temel nedenidir."
İHA