Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile protokol sorunu yaşayan İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliğinin (İZKUŞ) olağanüstü toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 6 Haziran'da İzmir Kuş Cenneti'ni Bakanlığa teslim edeceklerini, İZKUŞ'un da dondurulacağını belirtirken, sert söylemlerde bulundu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile protokol sorunu yaşayan İZKUŞ, İzmir Büyükşehir Belediyesinde olağanüstü toplantı yaptı. Olağanüstü genel kurul, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşirken toplantıya İZKUŞ'a üye Karşıyaka, Çiğli, Foça ve Menemen belediye başkanları ile birlik yöneticileri ve üyeleri katıldı. Toplantının başında, İZKUŞ'un İzmir Kuş Cenneti'nde yaptığı faaliyetlerini anlatan bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda, 2017 yılından sonra protokol imzalanmaması hakkında gösterilen gerekçelere cevap verildi. Sunumda ayrıca, İzmir Kuş Cenneti'nde yapılması planlanan yatırımları anlatan bir video sunumu yapıldı.
"Ağır bir itham"
İzmir Kuş Cenneti'nin, Orman ve Su İşleri Bakanlığının ilgili genel müdürlüğüne bağlı bir alan olduğunu ve buna itirazlarının olmadığını belirten Kocaoğlu, "İtirazımızın olması da mümkün değil. Herkes yetkisi dahilinde daha iyisini yapmak için belli kararlar alabilir. Burada da bir problem yok. Bir haber çıktı. Prof. Dr. Mehmet Sıkı'nın "İzmir Büyükşehir Belediyesi 3 milyon TL para harcıyor, bu protokolün imzalanması lazım" açıklaması sonucunda ilgili Bakanlık yetkililerin açıklama geldi. "Ne 3 milyonu, İZKUŞ buraya 3 kuruş para harcamamıştır" diye. Bu ağır bir itham. "Kardeşim şimdiye kadar çalışmalardan teşekkür ediyoruz. Bundan sonra İzmir Kuş Cenneti'ni biz yöneteceğiz, ilişkinizi kesiyoruz" deseler problem yok ama yukarıda Allah var. İnsan hakkı teslim ettiği zaman insanlık yolunda yürür. Hak yediği zaman değil" dedi.
"6 Haziran'da devir teslim yapılacak"
6 Haziran'da devir teslim yapılacağını vurgulayan Kocaoğlu, Homa Dalyanı için yapılan yatırımlar hakkında da şunları söyledi:
"12 milyon 625 bin lira nakliye parası ödeyerek taş çektik ve yol yaptık. Hem dalyanı koruduk hem de dalyana ulaşacak yolu yaptık. Homa Dalyanı; sığlaşmış, balıkların su ısındığında yaşayabilmeleri için gerekli dip suya ihtiyacı var ve orada 3 milyon 200 bin harcayarak ve 21 ay Körfez temizliği için aldığımız gemilerimizi orada çalıştırdık. Buraya yazdığımız para sadece makinelerin, kepçelerin akaryakıt parasıdır. Ekip orada 21 ay çalıştı. Yapay flamingo adasının yapılmasının maliyeti 3 milyon TL'dir. Doğal yol düzenlenmesi, malzeme örneği alınarak 22 kilometre Kuş Cenneti'ni dolaşma yolu yaptık. Bu malzemeleri Belkahve'den aldık, 2 milyon 700 liralık bedel de nakliye bedelidir. Tanıtım bedeli 1 milyondur."
"Orayı terk edeceğiz"
"Belki görürüz, belki görmeyiz ama gençler İzmir Kuş Cenneti'nde ne yapılacağını takip etsin demiştim" diyen Kocaoğlu, koruma derecelerinin düşürülmesinin Bakanlık yetkisine verilmesine ilişkin kararı okuyarak, "Bu yazı, buradaki koruma derecelerinin düşürülmesi ve bakanlığın yetkisine bırakılması, yine doğal sit alanlarının imara açılmasının yolunu açmak için yapılan bir çalışmadır. 3 milyon değil 3 kuruş verilmediğinin altında ileriye dönük hazırlık olduğunu bilmeden söylediğimin tescil edildiğini üzülerek gördüğümü söylemek istiyorum. 6 Haziran'da ilgili yetkililere İzmir Kuş Cenneti'ni teslim edeceğiz. Zaten orada durmamız mümkün değil. "Çıkmıyoruz" diyecek halimiz olmadığına göre orayı terk edeceğiz. Orada bizim masa sandalye, projeksiyon makineleri, ne varsa, yetkili idareye devredilmesinden yanayım. İki kamyonet, bir akülü, bir de itfaiye aracımızın da İzmir Büyükşehir Belediyesine devredilmesinden yanayım. Maalesef oradaki hizmet alımı sözleşmesiyle çalıştırdığımız arkadaşların İZKUŞ tarafından ne hakları varsa vererek iş akitlerini sonlandırmak durumundayız" diye konuştu.
İZKUŞ dondurulacak
İZKUŞ'un tasfiyesini istemediğini, birliğin belirli bir amaç için kurulduğunu vurgulayan Kocaoğlu, şöyle konuştu:
"Bunları kurmak kolay değil. Biz İZKUŞ'un araç gereç eleman hepsini tasfiye edip birliği İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde ilgili bir daire başkanlığımızın altında beklemeye bırakıp herhangi bir ihtiyaç olduğunda kullanılmak üzere aynı beş belediyemizle birlikte dondurulmasından yanayım. Hukuki çalışmaları başlatmak istiyoruz."
"İzmir'i yok mu edecekler, İzmirliler denize mi dökülecek?"
İstemez istemez üzüldüklerini ifade eden Kocaoğlu, "Bugün Homa Dalyanında eskisi gibi balık üremiştir. Flamingolar üremeye devam etmiştir. Onlar her ne kadar 3 kuruş hesabı yapar da, evet İzmir Kuş Birliğinde kim varsa Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri, onun hakkını yemiştir. Yazıktır, günahtır. Al kardeşim "alma" diyen yok. Zaten öyle bir hakkımız da yok ama adam gibi al. Al, adam gibi al. Yazık. Yazık. Kimler, bu memlekette hangi kurumları koca koca dev kurumları temsil ediyor, aka "kara" demek için mi? Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana siyaset yapan bir ailenin çocuğuyum. Ben böyle bir siyaset, böyle bir iş görmedim. Ne gördüm, ne duydum, ne okudum. Bunu yapanlar içlerine sindirebilir, doğru yaptıklarını sanabilirler. İzmir'i yok mu edecekler? İzmir haritadan mı kalkacak? İzmirli 4 milyon insan denize mi dökülecek? İnsan biraz utanır, sıkılır ya. Bu kimseye yapılmaz. Bu hareket kimseye yapılmaz" ifadelerini kullandı.
"Yazık etmeyin"
Kocaoğlu'nun ardından, belediye başkanları da tek tek söz aldı. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, birlik olma çağrısı yaparken, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar da, "Bu kadar yatırım yapılmış bir yerel yönetim ve derneği bypass etmek kente ihanet demektir. O canlılara siyasi kararlarla yazık etmeyin. Bu kararın düzeleceğine inanıyorum" dedi.
"Kovulduğum kapıya gitmem"
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan da, "Bu tavırları ilk defa görmüyoruz. İZKUŞ'un çok büyük çalışmalar yaptığını biliyorum. Belki de 100 milyon harcanmıştır. Kimseyle kavga edecek halimiz yok. Buyursunlar gelsinler ama oranın bakımsız kalacağını biliyorum" diye konuştu.
Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin'in, "İZKUŞ'un dondurulmasından yana değilim. Porotokol yapılmadan da İZKUŞ bu alana 21 adet hizmet yapmış. Protokol yapılmadan da izin alarak hizmetler yapılıyor. Hizmet etmeye devam edelim. Kıdem tazminatlarının verilerek iş akitlerinin feshedilmesinin de hata olduğunu düşünüyorum. Ana fikrim, İZKUŞ'un dondurulmasından yana değil, aksine daha çok faaliyet yapalım. Biz dümdüz gidelim" sözleri üzerine Kocaoğlu, "Giremeyeceğin alanda çalışmayı öneriyorsun. Biz de bu kararı çok rahat almıyoruz ama istenmeyen yere gidilmez. Biz de gözleyeceğiz. Millet de gözleyecek. Adam "her şeyi teslim et" diyor, siz "devam edelim" diyorsunuz. Ben aç kalırım, kovulduğum kapıya gitmem" diye cevap verdi.
Şahin, İZKUŞ'un dondurulmasına şerh koyacağını belirtirken, iki başkan arasında sert tartışma yaşandı.
Bakanlık protokolü feshetmişti
İzmir Kuş Cenneti'nin bulunduğu Gediz Deltası Sulak Alanı, 1982'den beri Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün yetki ve sorumluluğunda yönetilmekteydi. 2002 yılında Bakanlar Kurulu kararı İZKUŞ kuruldu. İZKUŞ ile DKMP Genel Müdürlüğü ile arasında, Gediz Deltası Yönetim Planı çerçevesinde, Alan Yönetimi İşbirliği Protokolü imzalandı. İki kurum bu protokol ile kendi aralarında görev dağılımı yaparak İzmir Kuş Cenneti'ni 15 yıl boyunca yönetti. DKMP Genel Müdürlüğü, iki kurum arasında her yıl ocak ayında yenilenen sözleşmeyi bu yıl imzalamadı. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, İZKUŞ ile protokolün 11 Mayıs'ta feshedildiği, alanın yönetiminin tekrar Bakanlık tarafından yapılacağı belirtildi.
İHA