Güney Kore'nin Seul kentinde 8-11 Haziran 2017 tarihleri arasında düzenlenen "2017 Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı'na katılan, Türk buluşçular, 2 altın 1 gümüş madalya ile IFIA, WIPO, Endonezya, İran, Makedonya, Tayvan ve Lübnan özel ödüllerini aldı.
Türk Patent ve Marka Kurumundan yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Nuray Çağlar "Enzimatik Fenton ile Gerçekleştirilen Yeni Bir Arıtma Yöntemi" ile altın madalya, IFIA En İyi Buluş, Makedonya Özel Ödülünü aldı. Yrd. Doç. Leyla Türker Şener, "El Kullanmadan Dişleri Fırçalama Cihazı" ile altın madalya, WIPO, İran, Tayvan Özel Ödülünü alırken, Esin Öney Nayir, "Giysi ile İrtibatlandırılan Çanta" ile Gümüş madalya, Lübnan, Endonezya Özel Ödüllerine layık görüldü.
Açıklamada ödül alan buluşların içeriği ise şöyle anlatıldı:
"Prof. Dr. Nuray Çağlar'ın "Enzimatik Fenton ile Gerçekleştirilen Yeni Bir Arıtma Yöntemi" buluşu, özellikle yoğun organik yük içeren atık suların kimyasal arıtımını sağlayan yeni bir tür enzimatik fenton arıtma yöntemine ilişkindir. Söz konusu arıtma yönteminin özelliği fenton ajanı ile birlikte lakkaz enziminin tek bir adımda kullanılmasıdır. Buluş ile açıklanan arıtma yöntemi gemi atık suları gibi kimyasal oksijen ihtiyacı yüksek atık sularında verimli sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Buluş konusu yöntemde kullanılan kimyasal maddeler büyük oranda harcandığı ve ortaya çıkan çamurun toplam organik karbon miktarı düşük olması nedeniyle çevre dostu bir arıtma yöntemi.
Yrd. Doç. Leyla Türker Şener'in "El Kullanmadan Dişleri Fırçalama Cihazı" buluşu kendi başına hareket kabiliyeti olmayan veya kaybetmiş engelli kişilerin dişlerini fırçalama işlemini kolaylaştıracak, kişinin kafasına tutunabilen yapısının üzerinde ağız içinde tüm dişleri fırçalayacak şekilde monte edilmiş bir diş fırçası kafasına sahip, kişinin ellerini kullanmadan dişlerini fırçalamasını kolaylaştırmak üzere geliştirilen el kullanmadan dişleri fırçalama cihazı.
Esin Öney Nayir'in "Giysi ile İrtibatlandırılan Çanta" buluşu bir çantanın mesnetlenmiş halde bulunduğu giysilerle ilgilidir. Söz konusu giysi, çantayı en az bir noktadan mesnetlemek üzere giysiye sabitlenmiş en az bir uzunlamasına şerit ve çantanın yükünü paylaştırmak üzere giysi ile irtibatlandırılmış en az bir ilave mesnetleme noktası ihtiva etmektedir. Buluşun değişik yapılanmalarında söz konusu şeritler ve mesnetleme noktaları farklı şekillerde düzenlenerek entegre halde çanta ihtiva eden giysi yapıları."
İHA