Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği tarafından hazırlanan "Kadın Mültecilerin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bakış açısıyla Güçlendirilmesi ve Toplumsal Kaynaşma" projesine katlan Suriyeli kadınlara sertifika verildi.
Sertifika dağıtım ve kokteyl etkinliğine, Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları ve Genlik Merkezi Daire Başkanı Uzman Dr. Mehtap Bingül, İş Kur Müdür Yardımcısı Abdulkerim Yalçın, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Aziz Altınterin ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı. Artuklu İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Şakir Öner Öztürk'ün eşi Şeyma Öztürk, mülteci kadınların toplumsal entegrasyonu için verilen eğitimi önemsediklerini belirterek proje uygulayıcılarına teşekkür etti.
Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği tarafından hazırlanan proje kapsamında 25-26 Eylül tarihleri arasında iş birlikleri geliştirme eğitimi ve atölyeleri toplantıları düzenlendi. Proje Koodinatörü Sevinç Ünal, projenin AB ve Mokid'in ortaklaşa yürüttüğü bir proje olduğunu söyledi. Ünal, "Bu proje mülteci kadınların insan hakları odaklı bir proje. Projenin hedef grubunda tüm yerel toplum var. Muhtarlar, kanaat önderleri ve halk var. 2 bin kadına üreme sağlığı eğitimi var, esas itibarıyla mülteci kadınların insan hakları konusunda Mardin halkına ve mültecilerin kendisine farkındalık oluşturmak var" dedi.
Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği Başkanı Hülya Çelebioğlu, proje ile bölgede ve Türkiye'de, toplumsal cinsiyet eşitliği ekseninde toplumsal barış ve huzur ortamının geliştirilmesine ve barış kültürünün yayılmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Çelebioğlu, proje ortaklarıyla, STK ve kamu kurum temsilcileriyle iki gün süre ile projenin daha iyi nasıl uygulanacağı konusunda bilgilendirme toplantıları yaptıklarını belirterek, "Proje kapsamında Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı genel genelgeleri gereğince toplantılar düzenledik. Mardin'de yerel kadına yönelik şiddetin önlenmesine oluşturulmuş komiteler veya mekanizmaların mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerilerinin tartışıldığı ve atölye çalışmalarıyla desteklendiği toplantılar yaptık. İki günlük toplantının ardından, eğittiğimiz mülteci kadınlarımızla kokteylde buluştuk" dedi.
"Eğittiğimiz kadınlara para desteği verdik"
Çelebioğlu, 90 mülteci kadına okuma-yazma, 45 kadına meslek edindirme, 2 bin kadına üreme sağlığı, 800 mülteci ve yerel kadın ve çocuğa toplumsal kaynaşma etkinlikleri düzenlediklerini bildirdi. Çelebioğlu "Proje süresince, kadın danış merkezinde, kadınlara psikolojik, hukuki ve sosyal destekler verdik. Eğitime katılan mülteci kadınlara günde 20 lira para ödedik. Mülteci kadın hem eğitim gördü hem de para kazandı" diye konuştu.
Suriye uyruklu kadınlar adına konuşan Merve Nizameldin, aldıkları eğitimin yaşamlarını, aile ve toplumsal kaynaşma ve dayanışmada önemli etkileri olduğunu belirterek "Eğitim süresine el becerilerimizi geliştirdik. Bir kadın için gerekli her şeyi öğrendik. Haklarımızı öğrendik. Bunun yanında para kazandık. Aile bütçemize katkı sağladık. Herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
İHA