Kadınlar Dünyadaki ‘Kaos’u Resmetti

Eskişehir Kent Konseyi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında "Yaşayan Kadınlar: Kaos" isimli fotoğraf sergisi açıldı.

Eskişehir Kent Konseyi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında "Yaşayan Kadınlar: Kaos" isimli fotoğraf sergisi açıldı.

Türkiye'de ilk olarak bir kadın grubunun birleşerek sanat düzeyinde işlere imza attığı "Kadın Fotoğraf Grubu" üyelerinin eserlerinin yer aldığı "Yaşayan Kadınlar: Kaos" isimli sergi, Espark Alışveriş Merkezi'nde açıldı. 6 senede birçok farklı projeye imza atan kadınların çektikleri fotoğraflardan oluşan sergide "kadın" yerine "insan" koyularak günümüz dünyasındaki üzücü olayları anlama çabasına giriliyor. Eskişehir Kent Konseyinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında düzenlediği ve küratörlüğünü Gülbin Özdamar Akarçay'ın yaptığı sergide Hülya Avdan, Melis Batır, Ayşegül Çıkıncı, Esra Çolak, Solmaz Mercan, Sema Omurtak, Özlem Kanat Örneksoy, Şükran Tunç'un 40 eseri yer alıyor.

"Biz kadınlar olarak her türlü konuya hassasız"

Yaşayan Kadınlar Grubu olarak Eskişehir Fotoğraf Sanatı Derneğinde (EFSAD) uygulama dersleri aldıklarını ifade eden Hülya Avdan, 2011 yılından bu yana 7 proje ürettiklerini belirtti. Avdan, "Yaşayan Kadınlar Grubu, Türkiye'deki ilk kadınların oluşturduğu bir gruptur. Şimdiye kadar 2011 yılından beri 7 proje ürettik. Bu yıl 7'ncisi. 2011 yılında dövülen, öldürülen kadınlara inat, hayata tutunan, "yaşayan kadınlar" sloganıyla çalışmalarımıza başladık. Geçen yıl bellek konulu bir çalışmamız oldu. Belleklerimizde, zihinlerimizde geçmişten bugüne kadın ve kadının izlekte oluşturduğu sorunlar, bunları çalıştık. Bu yıl da "Kaos" konulu, Türkiye'deki ve dünyadaki objektifimizi insana çevirdiğimiz, kadın yerine insana çevirdiğimiz bir proje gerçekleştirmiş olduk. Amaç şuydu; biz kadınlar olarak hassas ve her türlü konuya, soruna hassasız. Bu konularla ilgili düşüncelerimizi yansıtmak istiyoruz fotoğraflarla. Bu düşüncelerimizi dünyada şuan savaş var, açlık var, çevre sorunları var. Bu teknolojiye rağmen hala bu sorunların neden çözülemediğine kendimizce yorumlar getirmeye çalıştık. Bu konulara bakış açımızla fotoğraflar ürettik" dedi.

"İçinde yaşadığımız kaosu anlatmaya çalıştık"

Bu seneki çalışmalarında dünya üzerinde yaşanan "kaos'u ele aldıklarını aktaran Esra Çolak ise, "Bu seneki çalışmamızda "kaos" dedik. Çünkü bildiğiniz gibi geçen yıl özellikle dünya çapında savaşlar, göçler, terörizm hat safhaya çıktı. Bilimin ve teknolojinin bu kadar ilerlediği bir çağda neden hala toprak kavgası, petrol kavgası yapıyoruz? Neden savaşlar ve terörizm bu kadar hat safhada ve neden birbirimize karşı hoşgörüsüzlüğümüz artmış durumda. Bu içinde yaşadığımız kaosu anlatmaya çalıştık. 9 kişinin eseri var. Toplamda 40 eser söz konusu. İçimizde akademisyen var, memur var, ev hanımı var, kuaför var, ev hanımı var, her türlü meslek gruplarından insanlar var aramızda" ifadelerini kullandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Kartalkaya Kayak Merkezinde İ̇hmal
Ambulanslar Çalışmayacak, 6 Bin Sağlık Personeli İ̇şsiz Kalabilir
Grand Kartal Oteli’nde Feci Yangın
Gözyaşlarının Gizemi: Neden Ağlarız?
Akın Gürlek Kimdir?